Kvaliteta sna

Kako jedete, tako spavate

Lifestyle / Flash | 18. 01. 2016. u 10:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno američko istraživanje pokazalo je povezanost između prehrane i kvalitetnog sna te ponudilo ključna saznanja o tome na koji ga način poboljšati, prenose mediji.

Po rezultatima studije američkih znanstvenika, za dubok i miran san u obroke treba uključiti vlaknaste namirnice te nastojati izbjeći konzumaciju masne i zašećerene hrane.

Glavni autor istraživanja Marie-Pierre St.Onge, liječnik u medicinskom centru pri Columbia University tvrdi da unos nezdrave hrane u organizam tijekom samo jednog dana može značajno poremetiti kvalitetu sna.

St.Onge je s kolegama pratio ciklus spavanja 26 odraslih osoba u dobi od 35 godina. Trinaest žena i trinaest muškaraca je pet noći provelo u laboratoriju u vremenu između 22 i 7 sati. Spavali su prosječno 7 sati i 35 minuta, objavio je stručni časopis Journal of Clinical Sleep Medicine.

Znanstvenike je iznenadilo saznanje da je nakon samo jednog dana konzumiranja hrane po vlastitu izboru san sudionika bio poremećen.

Naime, dok su jeli namirnice koje su im ponudili nutricionisti, sudionici su brže tonuli u san - u roku od 17 minuta, u odnosu na 29 u sklopu uobičajenih životnih navika.

Uz to se pokazalo da su ispitanici utonuli u dublji i dulji san nego obično, što je važno ako se zna da je to dio ciklusa spavanja tijekom kojega se organizam oporavlja od akumuliranog fizičkog umora. Ustanovljeno je i da je povećana konzumacija šećera tijekom zadnjeg dana ispitivanja bila povezana s češćim prekidima sna.

Kopirati
Drag cursor here to close