Jeste li probali?

Kako koristiti ocat kao jeftinu alternativu omekšivaču rublja?

Ocat je odlična alternativa ako ne želite koristiti omekšivače rublja, a u nastavku vam donosimo sve što trebate znati o njemu.
Lifestyle / Flash | 06. 06. 2024. u 11:48 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ocat je jedan od najsvestranijih i najisplativijih proizvoda za čišćenje koje možete koristiti, prenosi The Spruce.

Može se koristiti za sve, od odčepljivanja odvoda do uklanjanja mrlja od tvrde vode sa stakla, pa do čišćenja podova od vinilnih dasaka. Ali jeste li znali da se ocat može koristiti i kao jeftina alternativa omekšivaču rublja?

5 razloga zašto koristiti ocat umjesto komercijalnog omekšivača

Ocat ostavlja odjeću bez mirisa: Iako ocat ima karakterističan miris kad se doda u ciklus ispiranja, miris se ne prenosi na vaše rublje. Većina komercijalnih omekšivača rublja ima dodane mirise koji možda neće svima biti ugodni.

Ocat je hipoalergeniji: ocat ne sadrži bojila koja mogu iritirati kožu. Prema dermatolozima, boje u deterdžentima i omekšivačima glavni su uzrok iritacije kože.

Ocat je jeftiniji: destilirani bijeli ocat je jeftin i može se koristiti na brojne načine u kući. Za svako pranje rublja potrebno je oko 1/2 šalice. To će vam pomoći da usporedite njegovu cijenu u odnosu na cijenu komercijalnog omekšivača po punjenju.

Ocat je ekološki prihvatljiv: Ocat je netoksičan i biorazgradiv. Ne sadrži kemikalije na bazi nafte.

Ocat nestaje iz vaše perilice i sušilice rublja: Baš kao što ocat uklanja ostatke preostale u rublju, također pomaže u sprječavanju i uklanjanju ostataka proizvoda za pranje rublja koji su ostali u vašoj perilici i sušilici.

Jedan od vodećih uzroka neugodnog mirisa perilice je plijesan koja se hrani tijelom i ostacima omekšivača koji ostaju u perilici nakon svakog punjenja. Taj isti ostatak prenosi se s vaše tkanine za pranje rublja u unutrašnjost sušilice i može ometati elektroničke senzore.

Kako koristiti ocat kao omekšivač rublja?

Za prosječnu količinu rublja, trebate dodati 1/2 šalice octa izravno u perilicu na početku ciklusa ispiranja. Ako vaša perilica ima automatski dozator omekšivača, napunite je octom prije svakog punjenja.

Savjet

Ako volite da vam rublje ima miris, možete napraviti mirisni ocat. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja (lavanda je popularan miris) ili potopite neke biljke u bočicu octa za pranje rublja.

Zašto je ocat učinkovit omekšivač rublja?

Ako vaša rutina pranja rublja nije dobra - koristite previše deterdženta, količine su prevelike za perilicu ili prakticirate pretjeranu upotrebu komercijalnih omekšivača - prljavština i ostaci proizvoda ostaju u vlaknima. To dovodi do grubih ručnika, neugodnih mirisa i ostatka boja.

Destilirani bijeli ocat je pet postotna otopina octene kiseline koja je dovoljno jaka da otopi alkalni sapun i ostatke omekšivača koji su se nakupili na vlaknima, ali je dovoljno blaga da spriječi oštećenje tkanine.

Uklanjanjem ostataka, tkanine su mekše na dodir, a manje dlačica i dlaka kućnih ljubimaca lijepe se za odjeću.

Dodatna upotreba octa za pranje rublja

Smanjite mirise znoja

Napunite bočicu s raspršivačem nerazrijeđenim destiliranim bijelim octom i držite je pri ruci za uklanjanje mirisa znoja i mrlja na odjeći koja se može prati. Poprskajte ocat izravno na unutarnju stranu ispod pazuha i ostavite da djeluje najmanje 10 minuta prije nego što bacite odjeću u perilicu.

Ako je tkanina prije pranja tvrda, upotrijebite četku s mekim vlaknima da razbijete ostatke. Ocat će maknuti ostatke dezodoransa na odjeći i spriječiti žutilo ispod pazuha.

Uklonite naslage s glačala

Mineralne naslage mogu začepiti parne otvore i mlaznice za prskanje glačala. Za čišćenje glačala i uklanjanje naslaga, napunite komoru za vodu otopinom jednakih dijelova destiliranog bijelog octa i destilirane vode.

Postavite glačalo u uspravan položaj na površinu otpornu na toplinu i pustite da se pari oko pet minuta.

Kad se glačalo ohladi, isperite spremnik destiliranom vodom. Ponovno napunite glačalo i pustite vodu kroz otvore na staru krpu. Na kraju glačajte staru krpu nekoliko minuta kako biste uklonili sve ostatke prije glačanja nosive odjeće.

Kopirati
Drag cursor here to close