Lako

Kako očistiti hladnjak u 6 jednostavnih koraka

Za sve vas koje zanima jednostavno čišćenje hladnjaka, donosimo odlične savjete.
Lifestyle / Flash | 10. 06. 2024. u 14:56 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organiziranje hladnjaka s čistim spremnicima koji štede prostor je zabavno. No postoji više od toga da se jednostavno riješite ostataka (iako je to važan korak!). Otkrivamo najbrže i najučinkovitije načine da vaš hladnjak zablista i riješite se svih sumnjivih mirisa, prenosi Taste of Home

Koliko često trebate čistiti hladnjak?

Kao i bilo što drugo u vašem domu, održavanje hladnjaka čistim zahtijeva čišćenje s vremena na vrijeme. Preporučujemo da budete u tijeku s dnevnim, tjednim i povremenim zadacima.

Svakodnevno: Svako prskanje ili prolijevanje treba čistiti svakodnevno. Obrišite vlažnom krpom ili spužvom čim se pojavi; inače će vam ostati ljepljivi talog koji će biti sve teže ukloniti što duže stoji.

Svakih nekoliko dana: Očistite vanjski dio hladnjaka, osobito ako imate djecu. Uklonite mrlje od prstiju i druga mjesta, obraćajući posebnu pozornost na ručke na vratima.

Tjedno: Očistite ladice jednom tjedno. Bilo bi dobro steći naviku uklanjanja stare hrane i brisanja unutrašnjosti hladnjaka svaki tjedan prije kupovine namirnica.

Povremeno: Barem jednom svakih nekoliko mjeseci očistite pod ispod hladnjaka. Neka vam netko pomogne odmaknuti hladnjak od zida. Dobro ga pometite i obrišite prije nego što vratite hladnjak na mjesto.

Kako pravilno i brzo očistiti hladnjak?

1. Ispraznite hladnjak

Ponašajte se prema hladnjaku kao prema neurednom ormaru — što znači da je prvi korak da ga potpuno ispraznite. Izvadite svu hranu i stavite je na pult. Ako se brinete da se ne pokvari, možete staviti  najkvarljivije predmete u led dok radite.

2. Očistite police i ladice

Započnite s uklanjanjem ladica i polica te ih oribajte u sudoperu. Obratite pažnju: ne stavljajte hladne staklene police pod vruću vodu - staklo bi moglo puknuti!

Pustite da police najprije dosegnu sobnu temperaturu. Zatim obrišite sve preostale ladice i ladice krpom od mikrovlakana i toplom sapunicom. Ako imate ljepljive ili masne mrlje, pokušajte upotrijebiti spužvicu da bi ih uklonili.

3. Dezinficirajte

Nakon što ste oprali i osušili police i ladice, vratite ih u hladnjak. Poprskajte sve, uključujući i stijenke hladnjaka dezinfekcijskim sprejem. Ostavite da odstoji 30 sekundi, zatim obrišite.

4. Očistite gumeni dio hladnjaka

Plijesan se može zaglaviti u gumenom dijelu hladnjaka na vratima. Da biste je očistili, obrišite mješavinom jedne litre tople vode i jedne žlice sode bikarbone. Temeljito isperite i osušite čistom krpom. Soda bikarbona ne samo da čisti gumu, već i neutralizira neugodne mirise.

5. Vratite hranu natrag

Vratite hranu u hladnjak. (Ovo je također odlično vrijeme za reorganizaciju sa staklenim spremnicima za pohranu i vrećicama za višekratnu upotrebu.) Pregledajte svaki predmet i odbacite sve što je isteklo. Obrišite boce i staklenke kako biste uklonili sve ostatke prije vraćanja.

6. Očistite vanjski dio

Obrišite vanjski dio krpom od mikrovlakana i toplom sapunicom. Ponovno obrišite suhom krpom od mikrovlakana.

Kako očistiti hladnjak od nehrđajućeg čelika?

Najučinkovitiji proizvod za čišćenje nehrđajućeg čelika mogao bi vas iznenaditi - to je sapun! Da, obični deterdžent za suđe je najpreporučljivija metoda za čišćenje stvari od nehrđajućeg čelika.

Napunite svoj sudoper toplom vodom i dodajte nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Zatim umočite krpu od mikrovlakana u vodu, ocijedite višak i obrišite vanjštinu od nehrđajućeg čelika od vrha do dna.

Tako ćete se riješiti svih mrlja od prstiju i hrane. Obratite posebnu pozornost na kvake na vratima gdje se često skupljaju mrlje i ostaci. Ponovno obrišite hladnjak čistom krpom od mikrovlakana kako biste ga ispolirali i osušili.

Kopirati
Drag cursor here to close