Par načina

Kako reći "ne" bez osjećaja krivnje?

Mnogi moji klijenti na savjetovanju, bore se s izazovom osjećaja nesposobnosti reći "ne" bez osjećaja krivnje.
Lifestyle / Flash | 12. 07. 2024. u 12:28 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Često se osjećaju pod pritiskom da udovolje drugima ili se boje da će ih razočarati, što dovodi do prevelike predanosti i osobnog stresa, prenosi Psychology Today.

Ova borba može proizaći iz duboko ukorijenjenih uvjerenja o vlastitoj vrijednosti, izbjegavanju sukoba i želji za prihvaćanjem. Na našim seansama radimo na izgradnji asertivnosti, postavljanju zdravih granica i razumijevanju da je reći ne ključno za brigu o sebi i održavanje uravnoteženih odnosa.

1. Asertivnost

Asertivnost znači zauzimati se za svoja prava uz poštovanje drugih. To je uravnotežen pristup u kojem svoje potrebe, želje i osjećaje izražavate iskreno i izravno. Biti asertivan znači reći svoje "ne" jasno i s poštovanjem.

Na primjer, ako vas Peter zamoli da preuzmete dodatni projekt za koji nemate vremena, mogli biste reći: "Cijenim što misliš na mene zbog ovoga, ali trenutno imam previše obaveza da bih tome posvetio pozornost zaslužuje." Ovaj pristup izbjegava dvosmislenost i osigurava razumijevanje vaše poruke.

2. Granice

Postavljanje granica bitno je za zaštitu vašeg vremena, energije i dobrobiti. Granice definiraju što je za vas prihvatljivo, a što nije. One vam pomažu upravljati svojim obvezama i osiguravaju da se ne preopterećujete.

Kad kažete ne, učvršćujete te granice. Na primjer, ako Tim cijeni svoj vikend kao osobno vrijeme, odbijanje zahtjeva vezanih uz posao tijekom ovog razdoblja podržat će njegove granice. Razumijevanje da su granice oblik brige o sebi može smanjiti osjećaj krivnje. Ne radi se o isključivanju drugih, već o brizi o sebi kako biste bili prisutniji i učinkovitiji u drugim područjima svog života.

3. Samopoštovanje

Samopoštovanje igra ključnu ulogu u vašoj sposobnosti da kažete ne. Veće samopoštovanje znači da cijenite sebe i svoje vrijeme, što olakšava odbijanje zahtjeva koji nisu u skladu s vašim prioritetima ili kapacitetima.

Rad na vlastitom samopoštovanju uključuje prepoznavanje vlastite vrijednosti neovisno o tuđem mišljenju ili odobravanju. To se može njegovati samo-osjećanjem, pozitivnim razgovorom sa samim sobom i slavljenjem svojih postignuća.

Kad Maria vjeruje u svoju vrijednost, lakše će zadovoljiti svoje potrebe bez osjećaja krivnje. Ona razumije da to što kaže ne, ne umanjuje njezinu vrijednost ili vrijednost koju daje drugima.

4. Prevladavanje potrebe za odobravanjem

Mnogi ljudi teško kažu "ne" jer se boje neodobravanja ili odbijanja. Ova potreba za odobravanjem može dovesti do pretjeranog obvezivanja i zanemarivanja osobnih potreba. Prevladavanje toga zahtijeva promjenu načina razmišljanja.

Važno je shvatiti da možete zadovoljiti samo neke i da stalno traženje odobravanja nije ni praktično ni zdravo. Razvijanje unutarnje provjere – gdje vaš osjećaj vrijednosti dolazi iznutra, a ne od vanjskih izvora – može vam pomoći da lakše kažete ne. To uključuje povjerenje u svoju prosudbu i prihvaćanje potencijalnog razočaranja drugih.

Praktični savjeti

Vježbajte kako reći "ne": Počnite s malim situacijama kako biste izgradili samopouzdanje. Koristite izraze poput "Ne mogu se ovome sada posvetiti" ili "To mi ne ide."

Budite iskreni i kratki: možete li dati kratko objašnjenje? Dovoljan je jednostavan, pošten razlog.

Koristite "ja" izjave: usredotočite se na svoje potrebe i osjećaje. Na primjer, "Moram se usredotočiti na svoje trenutne odgovornosti."

Odgodite svoj odgovor: Dajte si vremena da razmislite trebate li pojašnjenje. Recite: "Dopusti da provjerim svoj raspored i javim ti se."

Poštujte sebe i druge: Priznajte da zahtjev osobe može biti važan, ali čvrsto ostanite pri svojoj odluci. Na primjer, "Razumijem da je ovo važno, ali ne mogu to sada preuzeti."

Kopirati
Drag cursor here to close