Ne uništavajte omiljenu odjeću

Kako spriječiti skupljanje odjeće? Ovo su trikovi koje morate znati

Znate onaj osjećaj kad iz perilice ili sušilice, izvadite omiljeni odjevni predmet koji sada može obući jedino vaše dijete ali ne i vi?
Lifestyle / Flash | 22. 05. 2024. u 08:45 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razumijevanje uzroka skupljanja odjeće može vam pomoći u donošenju boljih odluka o pranju, prenosi Better Homes & Garden. Najčešći uzrok skupljanja je izlaganje toplini, bilo u obliku pranja odjevnog predmeta u vrućoj ili pretoploj vodi ili stavljanja predmeta koji se skuplja u sušilicu, gdje visoka, srednja ili čak niska temperatura može uzrokovati skupljanje.

Osim izlaganja vrućoj vodi i pretjeranog sušenja, može doći do skupljanja odjeće koja se podvrgava centrifugi tijekom ciklusa pranja. Snažno pranje može uzrokovati stezanje vlakana, što rezultira skupljenim odjevnim predmetima.

Nepravilno pranje koje dovodi do skupljanja događa se odjevnim predmetima od određenih materijala. Viskoza će se skupiti ako se pere u vodi, bez obzira na temperaturu. Vunena odjeća može se skupiti ako se pere deterdžentima koji nisu pH-neutralni ili s klorom te izbjeljivačima.

Oznaka za održavanje odjevnog predmeta, odnosno etiketa na odjeći govori vam sve informacije koje su vam potrebne kako biste spriječili skupljanje, stoga je provjerite prije pranja predmeta. Uz smjernice o temperaturi vode i preporukama za sušenje, oznaka za njegu navodi sadržaj tkanine odjevnog predmeta. Prirodna vlakna poput pamuka, lana, vune i svile sklonija su skupljanju od sintetičkih tkanina.

Kako spriječiti skupljanje odjeće u pranju?

Kako biste spriječili skupljanje odjeće tijekom pranja, za početak pogledajte etiketu na njoj za informacije o sastavu tkanine i posebne upute za pranje.

Pranje odjeće u hladnoj vodi sprječava skupljanje uzrokovano izlaganjem toplini. Odabir postavke osjetljivog, sporog ili ručnog pranja štiti od skupljanja uslijed pranja u perilici. Odabirom deterdženata posebno napravljenih za osjetljive tkanine, poput svile ili vune, i izbjegavanjem jakih pojačivača pranja poput klora ili izbjeljivača sprječava se skupljanje. 

Ručno pranje izvrstan je način pranja osjetljive odjeće koja se lako skuplja. Ručno pranje odjeće posebno je učinkovito za tkanine poput vune, koje se skupljaju zbog brzih ciklusa.

Kako spriječiti skupljanje odjeće u sušilici?

Visoke temperature u sušilici  i kontakt s drugim odjevnim predmetima mogu uzrokovati skupljanje vlakana, ostavljajući odjeću izobličenom. Kako biste izbjegli oštećenje u sušilici, koristite postavku za sušenje na niskoj temperaturi. Stavite odjeću u mrežastu vrećicu za pranje, koja dodaje sloj zaštite od trenja uzrokovanih prisutnošću druge odjeće.

Osim korištenja sušilice s niskom toplinom i stavljanja odjeće u zaštitnu mrežastu vrećicu, vađenje iz sušilice prije nego se rublje potpuno osuši će pomoći kod skupljanja odjeće. Pretjerano sušenje se događa kad potpuno suhi odjevni predmet ostane dugo u sušilici, izlažući se nepotrebnoj toplini.

Kopirati
Drag cursor here to close