Njega kose

Keratinsko ravnanje kose: Prednosti i mane ovog popularnog tretmana

Keratin je prirodni protein koji čini osnovu kose, kože i noktiju. Odgovoran je za snagu, elastičnost i sjaj kose.
Lifestyle / Flash | 02. 07. 2024. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Keratinsko ravnanje kose postalo je jedan od najpopularnijih tretmana u svijetu ljepote, obećavajući glatku, sjajnu i ravnu kosu bez potrebe za svakodnevnim stiliziranjem. Bez obzira radi li se o kratkoj ili dugoj kosi najvažnije je da ona bude njegovana i zdrava, a u tome nam mogu pomoći različiti preparati i tretmani s keratinom.

Što je keratin?

Keratin je prirodni protein koji čini osnovu kose, kože i noktiju. Odgovoran je za snagu, elastičnost i sjaj kose. Kada je kosa izložena kemikalijama, toplini ili okolišnim stresorima, keratinske veze se mogu oštetiti što rezultira suhom, lomljivom i beživotnom kosom. Tretmani keratinom pomažu u obnavljanju ovih proteina, čineći kosu zdravijom i otpornijom.

  1. Keratin za kosu je ključan zbog održavanje strukture i zdravlja kose. Njegove glavne funkcije uključuju:
  2. Zaštita - Keratin stvara zaštitni sloj oko vlasi, štiteći kosu od vanjskih utjecaja poput UV zraka, zagađenja i toplinskog oštećenja.
  3. Snaga i elastičnost - Keratin pomaže kosi da zadrži svoju snagu i elastičnost, sprečavajući lomljenje i pucanje vrhova.
  4. Hidratacija - Keratin pomaže u zadržavanju vlage unutar vlasi, čineći kosu mekšom i glađom.

Postupak keratinskog ravnanja kose

Keratinsko ravnanje kose uključuje nekoliko koraka koji osiguravaju duboku penetraciju keratina u vlasi.

  • Pranje kose - Kosa se temeljito pere šamponom za čišćenje kako bi se uklonile sve nečistoće i pripremila kosa za tretman.
  • Nanošenje keratina na kosu - Keratinski tretman se ravnomjerno nanosi na kosu, osiguravajući da su sve vlasi potpuno prekrivene.
  • Sušenje kose - Kosa se suši fenom dok je tretman još na kosi. Ovo pomaže u fiksiranju keratina unutar vlasi.
  • Ravnanje kose- Kosa se ravna peglom za kosu na visokim temperaturama kako bi se keratin zapečatio unutar vlasi. Ovo je ključni korak koji daje kosi glatkoću i sjaj.
  • Njega nakon tretmana - Nakon tretmana, preporučuje se izbjegavanje pranja kose, vezanja i korištenja ukosnica nekoliko dana kako bi se osiguralo da keratin potpuno prodre u kosu.

Jesu li tretmani s keratinom sigurni?

Neke vrste tretmana s kreatinom sadrže formaldehid, a on može biti opasan. Zbog ovog kemijskog sastava kosa će izgledati ravnije, no neki proizvođači čak i kriju da se formaldehid nalazi u njihovim proizvodima, piše Žena.hr

Također treba biti oprezan jer se tretmani s keratinom ne bi trebali raditi više od tri puta godišnje.

Kako bi tretman manje oštetio kosu i bio više učinkovit vrlo je važno sljedeće:

  • Ne prati kosu više od dva, tri puta tjedno
  • Treba izbjegavati vodu s klorom, ali i slanu vodu što znači da je važno izbjegavati bazene i more jer će smanjiti učinak tretmana
  • Važno je odabrati regeneratore i šampone koji ne sadrže natrijev klorid i sulfate kako bi manje oštetio kosu

Jedna važna naznaka, ovaj tretman se ne preporučuje trudnicama

Pozitivne strane keratinskog ravnanja kose

Iako neke vrste šampona sadrže keratin, ipak su profesionalni tretmani keratinskog ravnanja kose u salonima puno učinkovitiji, a evo i zašto:

  1. Keratin će popuniti oštećenja koja su se pojavila na vlasima, a zbog toga će kosa biti glatka. Kosa će biti i sjajnija što će joj dati općenito zdraviji izgled. Keratin će također popraviti oštećene krajeve kose koji često izgledaju razdvojeno.
  2. Rezultati ovo tretmana mogu trajati do šest mjeseci ako se kosa ne pere svakodnevno. Ako se kosa pere dva do tri puta tjedno rezultati ovog tretmana mogu se vidjeti mjesecima.
  3. Zbog ovog tretmana kosa će se lakše oblikovati osobito ako je kosa kovrčava ili tanka. Vlasi će također biti jače i zdravije jer će se brže sušiti, a to znači i da će biti manje oštećena od topline.
Kopirati
Drag cursor here to close