LGBT turizam

Koliko je turistički smještaj u BiH gay friendly

Lifestyle / Flash | 04. 02. 2015. u 13:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistički smještaj u BiH je gay friendy, prema pisanju portala lgbt.ba, koji je odlučio pretražiti svjetske booking sitove i doći do informacija koliko se hostela/hotela/pansiona u BiH izjasnilo kao gay friendly.

Na najpoznatijim booking siteovima, kao što su booking.com i Trip Advisor, nema tih odrednica, tag 'gay friendly' postoji na stranicama eurohostel, hostelsclub, instantworldbooking, gomio, roomex, hostelsworldwide, todaytourism, allhoteldeals.com, gdje su članovi lčgb.ta ba redakcije pronašli 30 gay friendly hostela/hotela i pansiona iz BiH.

''Odlučili smo provjeriti ove informacije i kontaktirati objekte. Većina ih je potvrdila da jesu gay friendly'', piše lgbt.ba Prevladava mišljenje da su prijateljski nastrojeni prema svim gostima. Sugovornik iz hotela Jadran u Neumu naglašava da 'ako nađemo zajednički interes, radimo sa svima'.

Gej friendly u anonimnosti

Ipak, kod nekih sugovornika da se primijetiti određeni otklon prema nedvosmislenoj podršci LGBT populaciji, piše ova stranica. Tako jedan od njih, koji je želio ostati anoniman, govori: ''Nije da ih ja pozivam širom otvorenih ruku ‘Dođite, dođite’''. Pored toga, navodi lgbt.ba, postoji i strah od toga što bi to značilo u široj javnosti označiti svoj objekt kao gay friendly: ''Svi su dobrodošli, orijentacija nam ne znači ništa. Neka samo ta informacija ostane na stranici (turističkoj), neka se ne širi dalje. Mi smo zatvoreno društvo. Čaršija je čudo. Ne bismo da nam se ime vuče po portalima'', govori sugovornik iz jednog sarajevskog hostela.

'Šta mi imamo pitati goste šta su?'

No kako lgbt.ba piše radnici i radnice ne razumijeu koncept lgbt friendly pojma. Naglašavanje da je orijentacija gostiju njihova privatna stvar ('Oni su normalni ljudi, kao i svi drugi. Niko njima ne brani da dođu. Imaju privatne sobe i mogu raditi što hoće'), ili da se njih to ne tiče ('Nemamo ništa protiv, ali nismo ništa naznačili. Da posebno naglašavamo, to nije to. Šta mi imamo pitati goste šta su?'), ukazuje na nerazumijevanje diskriminacije s kojom se LGBT osobe suočavaju, piše lgbt.ba.

'Znate li da je ovo poslovni objekt?'

Pojedini sugovornici su pak bili zbunjeni pitanjem, neki samom činjenicom da bi mogao postojati ne-gay friendly hostel, kao sugovornik iz hostela Art: ''Prvi put čujem u svojoj karijeri da ima gay friendly ili gay ne-friendly hotel. Nema te podjele. Svi gosti su dobrodošli', dok su neki mišljenja da je sama ideja gay friendly hotela smiješna: 'Meni je ovo smiješno. Ova informacija nema nikakve veze sa turizmom i hotelima. Znate li da je ovo poslovni objekt? Je li to Trip Advisor uvodi opciju ‘gay friendly'? Je li to neka novost? Zašto bi to radili? Bez komentara sam'', izjavila je sugovornica iz hotela Herc.

Gosti LGBT orijentacije, piše portal lgbt.ba, kao ranjiva skupina, koja zna biti izložena diskriminaciji, žele znati da je mjesto koje su izabrali okruženje koje je otvoreno prema LGBT osobama i da će ih osoblje tretirati bez ikakvog osuđivanja.

Više informacija o ovoj temi i listu LGBT friendly hostela/hotela/pansiona u BiH možete pogledati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close