Stop nasilju u školama

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja: U HNŽ 22 maloljetnika u istragama

Lifestyle / Flash | 24. 02. 2016. u 07:13 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt "Stop nasilju u školama: Ti nisi sam/sama", čiji je cilj prevencija nasilja u osnovnim i srednjim školama u BiH počet će danas ispred sarajevske Katedrale, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u organizaciji Udruženja za razvoj društva "Kap".

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo obrazovanja i znanosti Federacije BiH, a njegovu provedbu također podržavaju i županijska ministarstva obrazovanja. Događaju ispred katedrale prisustvovat će i ministrica obrazovanja i znanosti Federacije BiH Elvira Dilberović, predstavnici veleposlanstava, škola, učenici i drugi.

Udruženje "Kap" će plasirati dokumentarni film "Ti nisi sam/ sama" koji će biti distribuiran besplatno svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH.

Također, istog dana učenici će obući 'pink' majice i prolaznicima u Sarajevu dijeliti informativno-edukativne letke o prevenciji i prepoznavanju problema vršnjačkog nasilja, priopćeno je iz Udruženja "Kap".

Kako smo ranije pisali na području Hercegovačko – neretvanske županije u 2015. godini zabilježena su 22 postupka prema maloljetnicima za razna kaznena djela. Podaci su to koje je za Bljesak.info ustupila glavna tužiteljica tužiteljstva HNŽ, Sabina Beganović, koja ističe kako je prema statistici iz prošle godine upravo u sedam kaznenih djela obilježje nasilje, dok se u dva slučaja radi o seksualnom nasilju gdje su žrtve bile maloljetnici.

''U sedam kaznenih djela radilo se o djelima razbojništva, oštećenja tuđe stvari, izazivanje opće opasnosti, izazivanje narodnosne, rasne i vjerske netrpeljivosti, teške tjelesne ozljede, dok su u dva predmeta maloljetnici žrtve seksualnog nasilja'', rekla je ranije tužiteljica Beganović i istaknula kako su ovi postupci tajni, u cilju istrage, te su obzirom na novi Zakon o maloljetnicima, ove osobe pod posebnom zaštitom.

Na području ove županije zabilježeno je i kazneno djelo ubojstva, a kada je u pitanju seksualno nasilje u kojem bi maloljetnici bili počinitelji na području ove županije u 2015. godini nisu imali evidentiranih prijava. Kada je u pitanju međuvršnjačko nasilje, sličan je slučaj i u MUP-u HNŽ u kojem, kako je za Bljesak.info potvrdio Ljudevit Marić glasnogovornik MUP-a, u 2015. godini nisu imali niti jedan evidentiran slučaj međuvršnjačkog nasilja.

Kopirati
Drag cursor here to close