Peticija

Mostarci potpisuju protiv štakora

Lifestyle / Flash | 28. 09. 2015. u 11:24 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga građana "Vrisak", u sklopu kampanje "Vrištimo za Mostar", organizira potpisivanje peticije za provođenje DDD mjera (dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija) na području Grada Mostara.

Peticija se može potpisati od danas pa do 4. listopada i to na Rondou, Španjolskom trgu trg i u Ulici braće Fejića od 11 do 13 sati i od 17 do 19 sati

Peticiju mogu potpisati svi punoljetni građani i građanke Mostara uz predočenje osobne iskaznice.

''Deratizacija, dezinfekcija i dezinsekcija tj. DDD mjere nisu u gradu urađene sedam godina od 2008. godine što je financirao Grad Mostar iz proračunskih sredstava, a po zakonu dva puta godišnje na jesen i proljeće bi se trebale provoditi DDD mjere. Ovom akcijom želimo uprijeti na vlast pokazati koliko su građani zainteresirani i koliko žele da se DDD mjere obave da živimo u zdravijem okolišu'', rekla je Monika Ćubela, glasnogovornica Vriska.

Akcijom, Vrisak također poziva nadležno županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite da planirane DDD mjere u studentom ne budu ciljane, nego preventivne sustavne budući da je situacija na području Mostara alarmantna i opasna po zdravstveno stanje stanovništva.

Iz Udruge napominju kako je za provođenje DDD mjera nadležno županijsko Ministarstvo zdravstva.

''Vrisak je kontaktirao nadležne institucije da dobiju informaciju koliko dugo nisu urađene DDD mjere. Grad bi nam želio pomoći iako ovo nije u njihovog nadležnostii, žele se pridružiti i pomoći da apeliramo na Županiju'', rekla je Ćubela.

Podsjetimo, stručnjaci kažu da kada vidite jednog štakora po dnevnom svjetlu to znači da je u kanalizacijskim cijevima, odvodima i podrumima skriveno njih na tisuće.

Mišja groznica, kuga, tularemija, salmoneloze, trihineloza…, samo su neke od 32 zarazne bolesti koje izazivaju glodavci i zbog kojih je potrebna preventivna zaštita stanovništva. Sama činjenica da su glodavci ili izvor ili prenositelji zaraze je zabrinjavajuća, a osim toga nanose i ekonomske štete koje nastaju glodanjem, uriniranjem, izmetom... Dakle, donose veliku zdravstvenu i ekonomsku štetu.

Kopirati
Drag cursor here to close