Candlelight Memorial

Mostarci zapalili svijeće u znak sjećanja na preminule od AIDS-a

Lifestyle / Flash | 18. 05. 2015. u 17:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simboličnim paljenjem svijeća Udruženje studenata medicine BoHeMSA lokalni komitet Mostar zajedno sa svim zainteresiranim sugrađanima obilježili su međunarodni projekt pod nazivom 'Candlelight Memorial', odnosno Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a. 

''Ovaj dan se obilježava s ciljem suzbijanja stigmatizacije i diskriminacije oboljelih, ali i kao sjećanje na osobe preminule od AIDS-a. BoHeMSA se pridružuje ovoj globalnoj kampanji, te zajedno s 200 000 ljudi iz 115 zemalja svijeta obilježavamo Candlelight Memorial 2015. u Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Vrlo je važno da se podigne svijest kod naših građana'', rekla je za Bljesak.info Mijana Marinčić ispred BoHeMSA-e, dodajući kako svi koji žele mogu se anonimno i u povjerenju pregledati u Zavodu za javno zdravstvo u Vukovarskoj ulici u Mostaru.

Inače, ovaj dan je posvećen prevenciji širenja HIV-a kroz podizanje svijesti, zagovaranje za unaprjeđenje postojećih politika i strategija obrane od HIV-a na svim nivoima.

Ovogodišnji fokus stavljen je na činjenicu da se najvažniji program podrške prevenciji, dijagnostici i liječenju osoba oboljelih od AIDS-a, podržan sredstvima Globalnog fonda formiranog u Bosni i Hercegovini 2004., godine okončava upravo ove godine.

Nevladine organizacije diljem BiH napominju kako borba protiv HIV/AIDS-a ne prestaje s 2015. godinom, te da novi programi prevencije, dijagonostike i liječenja moraju biti primaran zadatak vlada i svih drugih relevantnih faktora u BiH.

Candlelight Memorial prvi je put održan 1983. godine u San Franciscu i New Yorku, i od tada se održava svake treće nedjelje u svibnju. U to vrijeme se znalo vrlo malo o HIV/AIDS-u te unatoč tomu što taj problem nije bio današnjih razmjera, organizatori su htjeli odati počast onima koji su podlegli toj bolesti i pružiti potporu oboljelima .

Kopirati
Drag cursor here to close