Pomorac Peter Minuit

Na današnji dan su Europljani od Indijanaca kupili Manhattan za 24 dolara

Minuit je Indijancima dao 60 guldena za otok Manhattan što bi vrijedilo oko 24 dolara. Današnji povjesničari smatraju da je vrijednost bila nešto veća, ali, u svakom slučaju, radilo se o relativno malom iznosu.
Lifestyle / Flash | 24. 05. 2024. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fine Art America / Nizozemski pomorac Peter Minuit  trguje s domorodcima

Na današnji dan, 24. svibnja davne 1626. obavljena je jedna od najpoznatijih transakcija u povijesti. Nizozemski pomorac Peter Minuit kupio je od lokalnog indijanskog plemena otok Manhattan za robu u vrijednosti 60 nizozemskih guldena.

Minuit je 4. svibnja 1626. godine stigao na šumoviti otok Manhattan u današnjem New Yorku i poželio ga je za sebe.

Jedan povjesničar je kasnije preračunao da bi tih 60 guldena vrijedilo oko 24 dolara. Današnji povjesničari smatraju da je vrijednost bila nešto veća, ali, u svakom slučaju, radilo se o relativno malom iznosu s obzirom na vrijednost zemljišta na kojem danas leži središte New Yorka.

Otok Manhattan ima površinu od 59,5 kvadratnih kilometara. Na otoku danas živi oko 1,6 milijuna ljudi, no preko radnog dana broj stanovnika naraste na više od 4 milijuna, tako da otok zapošljava oko dvije trećine stanovništva New Yorka.

Ime Manhattan navodno dolazi od indijanske riječi za otok s mnogo brežuljaka. Navedeni kupac Manhattana Peter Minuit bio je na čelu kolonije nazvane Nova Nizozemska. Glavno središte te kolonije bio je Fort Amsterdam, na samom južnom vrhu Manhattana.

Oko te će tvrđave kasnije narasti naselje Novi Amsterdam, koje će promijeniti ime u Novi York (New York) kad ga preuzmu Britanci od Nizozemaca 1665. godine.

Naime, engleska flota dolazi ispred Novog Amsterdama te budući da Nizozemci nisu imali streljiva za borbu, upravitelj Novog Amsterdama Peter Stuyvesant predaje grad engleskoj vojsci i Englezi ga kasnije preimenuju u New York. 

Foto: Metropolis Moving / Manhattan

Inače, 1626. godine, nizozemsku koloniju New Amsterdam pri ušću rijeke Hudson sačinjavalo je oko 150 kolibica prekrivenih korom drveta, jedna utvrda, te dvije stotine danskih doseljenika, koji su se naselili na južnom dijelu ovog otoka.

Naselje je dobilo gradska prava 2. veljače 1653. i time formalno postalo gradom.

Manhattan danas poslovna (Wall Street) i kulturna jezgra (Columbia University, Lincoln Center s Metropolitan Operom, Carnegie Hall, Metropolitan Museum of Art, American Museum of Natural History; vodeća izdavačka djelatnost) grada New Yorka.

Manhattan leži između rijeka Hudson na zapadu i East River na istoku; rijekom Harlem odvojen je od Bronxa na sjeveru; mostovima, tunelima i trajektima povezan je s ostalim dijelovima New Yorka i sjeveroistočnim New Jerseyjem.

Na otoku su mnogi neboderi (najviša zgrada Empire State Building, zgrada World Trade Center srušena u terorističkom napadu 11. IX. 2001., zatim Chrysler Building, Rockefeller Center, Palača Ujedinjenih naroda i dr.), a tu su i Central Park, Broadway, umjetnička četvrt Greenwich Village. 

Video: New York City, Manhattan, New York | 4K Drone Aerial Tour
Kopirati
Drag cursor here to close