PRO-Budućnost

"Nevesinjke o Mostaru": Ja mogu otići iz Mostara, ali Mostar iz mene neće nikada

Lifestyle / Flash | 01. 11. 2015. u 13:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Mostaru je u nedjelju održan okrugli stol "Nevesinjke o Mostaru" na kojem je tridesetak žena iz Mostara i Nevesinja razgovaralo o pokidanim vezama te o prošlosti i budućnosti ova dva hercegovačka grada.

Kako je kazala predsjednica mostarske udruge "Inicijativa građan/ki" Ifeta Ćesir-Škoro, jedna od organizatorica okruglog stola, ovo je bio uzvratni posjet žena Nevesinja, nakon što su prije sedam dana Mostarke posjetile Nevesinje.

"Naš je cilj bio obnoviti stara prijateljstva i stvoriti nova, da na neki način povežemo ova dva grada koja su uvijek bila okrenuta jedan drugom. Bilo je jako puno emocija i jako puno suza, neke žene su se vidjeli prvi put nakon 20 godina, a ova dva grada su udaljena jedva pola sata vožnje", kazala je Ćesir-Škoro.

Po njezinim riječima Mostar je u nedjelju posjetilo petnaestak žene iz Nevesinja, od kojih je većina rođena u Mostaru, a grad na Neretvi napustile su u ratnom vihoru ali, kako je jedna od njih rekla: "Ja mogu otići iz Mostara, ali Mostar iz mene neće nikada".

"Mi smo prije sedam dana bile u Nevesinju i kada smo išle tamo nismo bile sigurne što nas čeka jer globalna politika je jako ružna stvar, to se mora priznati. No, mi smo bile vrlo iznenađenje i oduševljene tim ženama i kako su nas primile i dočekale. Danas smo mi na isti način htjele uzvratiti i nadam se da smo uspjele. Počastili smo ih lokalnim specijalitetima i čak smo razmijenile recepte", istaknula je Ćesir-Škoro.

Okrugli stol dio je USAID-ovog projekta PRO-budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) koji provodi Catholic Relief Services, u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana, Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close