Jeste li plakali u snu?

Plakanje u snu: što znači i kako se nositi s tim, prema stručnjacima za snove

Plakanje u snu nije nenormalno.
Lifestyle / Flash | 15. 07. 2024. u 09:02 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za mnoge je san utočište - mirna stanka za odmor koja nam je svima potrebna. No probuditi se i otkriti da ste plakali u snu može biti i zbunjujuće i zabrinjavajuće, prenosi Calm.

Bebe plaču u snu, ali daleko smo manje navikli da se odrasli bude u suzama. Ako ste vi ili vaša voljena osoba ikada ovo doživjeli, možda ste se pitali što se događa i postoji li potreba za zabrinutošću.

Pitanje je što znači kad plačemo u snu, zašto se to događa i postoje li praktična rješenja za rješavanje ovog neugodnog problema?

Što znači kad plačemo u snu?

Plakanje u snu često odražava zamršenu mrežu vašeg emocionalnog i mentalnog stanja. To može značiti da obrađujete temeljnu tugu, stres, tjeskobu ili stanje mentalnog zdravlja. To čak može biti reakcija uzrokovana lošim noćnim morama.

Važno je razumjeti da su emocije, osjetila i neki pokreti mišića daleko od neaktivnih, čak i tijekom dubokog sna. To znači da se emocionalni procesi poput plača i dalje mogu dogoditi, čak i bez vaše svjesne spoznaje.

Plakanje u snu ponekad može dovesti do potencijalnih poremećaja u kvaliteti sna koji mogu imati posredne učinke na vaše cjelokupno mentalno blagostanje. Razumijevanje značenja iza plakanja u snu ključno je, jer nudi uvid u vaše emocionalno stanje i može vam pomoći da spavate i osjećate se bolje.

Što uzrokuje plač u snu?

Postoji mješavina emocionalnih okidača i fizičkih čimbenika koji mogu uzrokovati da plačete u snu, a svaki može pridonijeti na svoj način. Poznavanje ovih okidača može biti prvi korak ka boljem razumijevanju ovog stanja:

  • Stres i tjeskoba
  • Stanja mentalnog zdravlja poput depresije ili generaliziranog anksioznog poremećaja (GAD)
  • Nerazriješene emocije, trauma ili tuga
  • Noćni strahovi
  • Živopisne noćne more, osobito tijekom sna s brzim pokretima očiju (REM)
  • Emotivni snovi
  • Promjene u lijekovima
  • Problemi s vidom
  • REM poremećaj ponašanja spavanja (RBD)
  • Disocijativni poremećaji povezani sa spavanjem
  • Noćni napadi panike

Nakon što identificirate određene okidače, važno je znati da postoje, bez prosuđivanja dok se istovremeno i dalje bavite njima - budući da ti okidači odražavaju naše emocionalno i psihološko stanje.

Kako prestati plakati u snu?

Naučiti prestati plakati u snu uključuje holistički pristup koji uključuje strategije samopomoći, izmjene životnog stila i - ponekad - stručnu intervenciju. Mali, dosljedni koraci svaki dan mogu pomoći u izgradnji boljeg odnosa sa svojim emocijama.

1. Opustite tijelo i um tehnikama poput disanja ili progresivnog opuštanja mišića

Tehnike opuštanja poput dubokog disanja ili progresivnog opuštanja mišića pomažu vašem tijelu i umu da se pomaknu prema stanju smirenosti.

Ove tehnike mogu se koristiti proaktivno za ublažavanje bilo kakvog stresa i napetosti koji uzrokuju da plačete u snu. Ili se mogu upotrijebiti u trenutku da vam pomognu da se umirite ako se probudite plačući u snu.

2. Odlutajte u smirenije stanje koristeći svjesnost

Praksa svjesnosti, bilo putem meditacije ili vježbi kao što su svjesno hodanje i svjesno disanje, može umiriti uznemireni um.

3. Završite svoje dane u opuštenijem stanju tako što ćete eliminirati stres

Ne može se poreći da je život pun stresora. Kada njima ne upravljamo ispravno, mogu iz nas izvući najbolje, uključujući i utjecaj na naš san.Rješavanje stresa pomaže u rasterećenju vašeg uma, stvarajući mjesta za mir i radost.

4. Uspostavite umirujuću rutinu prije spavanja kako biste se osjećali usredotočeno i smireno prije nego što se svjetla ugase

Ugodna rutina prije spavanja može vam pomoći da se osjećate opuštenije prije nego što vam zaspete. Bilo da vaša rutina uključuje toplu kupku, umirujuće zvukove, ugodnu knjigu ili nježno istezanje, pronađite ono što vas umiruje i učinite to dijelom svog noćnog rituala.

5. Potražite stručnu pomoć ako se ovaj problem nastavi pojavljivati

Ako se vi ili netko drugi često budite uplakani ili uznemireni, važno je potražiti savjet od zdravstvenog radnika. Oni mogu dati jasnu dijagnozu i preporučiti tretmane ili mehanizme suočavanja.

Svaka strategija je korak prema ljubavi prema sebi dok prihvaćate i razumijete svoje emocije. Njegujući dublju vezu sa samim sobom i rješavajući svoje emocionalne potrebe, pozitivno ćete utjecati na svoje opće dobro kao i na vaš dobar san. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close