Župa svetog Marka Cim i svetog Luke Ilići

FOTO | Posjetili smo ljetni oratorij DUGA: Na ovo se čekalo cijelu godinu

Posjetili smo ljetni oratorij DUGA koji se održava u Župi svetog Marka Cim i svetog Luke Ilići. Na oratoriju sudjeluje 242 djece, a sve je ispunjeno igrom i molitvom.
Lifestyle / Flash | 19. 06. 2024. u 10:45 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Djeca ovo čekaju cijelu godinu", govori nam župnik Župe svetog Marka Cim i svetog Luke Ilići don Pero Miličević dok šetamo župnim dvorištem ispunjenim dječjim smijehom.

Škola je završila, a ljeto službeno započelo za osnovnoškolce u Bosni i Hercegovini.

Zna se, ljeto za veliki dio mostarskih osnovnoškolaca započinje ljetnim oratorijem DUGA (dioništvo u grupnome apostolatu).

Od animatora do župnika 

Dok se 'probijamo' kroz dvorište ispunjeno djecom, čiji trk ne usporava ni žega i visokih 32 stupnja Celzijeva koja u 10 sati griju u Mostar, don Pero nam objašnjava kako je ljetni oratorij DUGA u njihovoj župi od 2022. godine.

"U našoj župi ovo je treći put da organiziramo ljetni oratorij DUGA. Inače, oratorij DUGA je potekao iz Župe svetoga Ivana iz Mostara", kazao nam je don Pero.

Otkrio nam je kako je i sam bio animator na ljetnom oratoriju DUGA prije 24 godine te je sve što je naučio u Župi svetog Ivana apostola i evanđelista prenio u Župu svetog Marka Cim i svetog Luke Ilići.

"Želio sam da i ova djeca spoznaju važnosti zajedništva i važnosti oratorija", kazao nam je don Pero.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Župnik Župe svetog Marka Cim i svetog Luke Ilići don Pero Miličević

Ljetni oratorij DUGA u njihovoj župi okupio je 242 djece od prvog do sedmog razreda osnovne škole te starije učenike koji su animatori.

Brojka je to koja se, pojasnio nam je don Pero, svake godine povećava.

Na pitanje postaju li djeca koja budu sudionici ljetnog oratorija DUGA kasnije animatori don Pero odgovara:

"To je i smisao same DUGA-e, da oni kroz DUGA-u odrastaju i jednoga dana i sami postaju animatori, to jest oni koji paze na drugu djecu. Animator znači duša, to jest onaj koji animira i potiče druge na dobra djela i čini dobro".

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Uloga animatora na ljetnom oratoriju DUGA je ključna

Najzabavnija ljeta 

Pravi primjer toga je Joško Falar koji je animator već treću godinu, a svoj put je započeo u Župi svetog Ivana apostola i evanđelista.

Kako nam je kazao, sam koncept ljetnog oratorija DUGA mu se jako sviđa jer kroz igru i molitvu uče djecu o vjeri te ih približavaju Crkvi.

Skromni Joško naveo nam je i kako je posao animatora izazovan, ali kroz vrijeme postaje sve lakši.

"Svaki animator koji je već duži niz godina animator će vam reći da iz godine u godinu sve više i više želiš biti animator i da to jedva čekaš", kroz smijeh nam je rekao Joško.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Animator Joško Falar

Njegovo mišljenje dijeli i Maja Bevanda koja, baš kao i Joško, iza sebe ima tri godine rada kao animatorica u ljetnom oratoriju DUGA.

Ona je, kaže nam, dijete oratorija jer je cijelu svoju osnovnu školu provela na ljetnom oratoriju DUGA.

"Jedno od najljepših iskustava, kroz čitavu godinu sam se veselila i iščekivala DUGA-u", navela je Maja.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Ljetni oratorij DUGA u Župi svetog Marka Cim i svetog Luke Ilići okupio je 242 djece

"Doći ću i iduće godine"

Dodala je kako je DUGA obilježila njezina ljeta te je željela ostati dio ljetnog oratorija i kroz njega učiniti ljeta djeci koja dolaze jednako zanimljivim.

"Vi kada dođete na DUGA-u i vidite ovu djecu kako su sretni što su tu i koliku želju imaju da sudjeluju. Vidjeli ste i sami kako trče, koliko snage imaju. Mislim da to u nama budi želju da svake godine iznova sudjelujemo jer DUGA zbog njih i postoji", pojasnila nam je Maja.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Animatori ljetni oratorij DUGA čine mogućim

Da je utjecaj koji animatori imaju na djecu itekako velik potvrdila nam je i osmogodišnja Mia.

Kako je kazala, već dvije godine sudjeluje na ljetnom oratoriju DUGA i jako joj je zabavno.

"Doći ću i iduće godine", kratko je dodala. 

Svaki dan ljetnog oratorija DUGA započinje i završava s molitvom. Svaki dan sudionike očekuje različit program, ali smisao DUGA-e je početak odnosno molitva i kateheza s kojom mališani započinju svoj dan.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Igra i molitva sastavni su dio ljetnog oratorija DUGA

Molitva i igra 

Nakon molitve, pojasnio nam je župnik don Pero, slijede zajedničke točke, plesovi, razgibavanja kako bi djeca osjetila zajedništvo. Neizostavne su i igre u skupinama, to jest bojama duge po kojima su djeca raspoređena.

"DUGA završava s molitvom u podne kada je Anđeo Gospodnji i nakon toga slijedi proglašenje pobjednika dana DUGA-e", pojasnio nam je don Pero.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Djeci je itekako zabavno 

Podsjetimo, DUGA znači dioništvo u grupnome apostolatu, a projekt je u Mostar doveo 2000. godine župnik Župe svetoga Ivana apostola i evanđelista Krešo Puljić.

Don Krešo je zatim prešao u Župu svetog Tome te tamo pokrenuo ljetni oratorij od 2010. godine. Don Krešo je, potvrdio nam je don Pero, DUGA-u pokrenuo i u novu župu u kojoj sada djeluje, Župu Dračevo.

Riječ je o lijepoj priči koja traje već 24 godine.

DUGA je u Mostaru uveseljavala ljeta, rađala nova prijateljstva te kroz igru usadila vrijednosti vjere i zajedništva u živote njezinih polaznika. Po svemu sudeći, tako će biti i ovo ljeto. 

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Animatori smišljaju i sudjeluju u igrama
Kopirati
Drag cursor here to close