škljoc

Povijest selfija: Od 1839. godine do danas

Lifestyle / Flash | 17. 08. 2015. u 08:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Selfie je vlastoručno snimljena autoportret fotografija na kojoj je osoba fotografirala samu sebe ili s drugim osobama držeći fotoaparat ili pametni telefon.

Riječ selfie je tijekom 2013. godine Oxfordski rječnik engleskog jezika proglasio za riječ godine . Termin se najčešće povezuje s društvenim mrežama.

Povijest selfija

Robert Cornelius snimio je vlastitu dagerotipiju 1839. što je ujedno i jedna od prvih fotografija jedne osobe. Budući da je postupak bio spor, uspio je otkriti objektiv, utrčati u kadar na minutu ili više i zatim vratiti poklopac na objektiv. Na poleđinu je zapisao The first light Picture ever taken. 1839, prenosi portal Mreža Mira.

Pojava prijenosne fotografske kutije Kodak Brownie 1900. godine omogućila je da fotografsko autoportretiranje postane sve raširenijom tehnikom. Metoda se obično izvodila pomoću zrcala i stabilizacijom fotoaparata, na obližnjem predmetu ili na tronošcu, dok se kadriranje vršilo putem tražila na vrhu kutije.

Ruska velika kneginja Anastazija Nikolajevna u dobi od 13 godina bila je jedna od prvih tinejdžerica koja je rabeći zrcalo načinila svoju vlastitu sliku da bi je poslala prijateljici 1914. godine. U pismu koje je priložila fotografiji napisala je: 'Načinila sam ovu sliku sebe dok gledam u zrcalo. Bilo je veoma teško jer su mi ruke drhtale.'

Prvi suvremeniji selfie nastao je ni manje ni više nego u svemiru, a njegov kreator je Buzz Aldrin.

Poznate osobe također često fotografiraju autoportrete te ih objavljuju na društvenim mrežama.

U jednom razdoblju najpoznatiji selfie je bio onaj koji je uslikao američki predsjednik Barack Obama na memorijalnoj svečanosti posvećenoj Nelsonu Mendeli. Mnogo se polemiziralo o etici ovog postupka. S njim na selfiju su bili još premijerka Danske Helle Thorning-Schmidt te britanski premijer David Cameron.

Od ostalih selfija poznatih osoba ističe se još selfie na kojem je Papa Franjo, koji se smatra jednim od najprogresivnijih lidera Katoličke crkve, s još tri tinejdžera na toj fotografiji. Iako Papa nije sam fotografirao selfie, voljno je sudjelovao.

Selfi koji se smatra 'najboljim selfijem ikad' jeste selfie koji je uslikao astronaut NASA-e tijekom plutanja u orbiti, s odrazom zemlje na staklu kacige.

Mnogi ismijavaju selfie-kulturu, posebno nakon incidenta u kojem je profesionalni fotograf David Slater tijekom fotografiranja životinja u nacionalnom parku 'Sulawesi' u Indoneziji na trenutak ostavio aparat bez nadzora, a taj aparat je dospio u ruke makaki majmunima i oni su uslikali stotine selfija, diveći se svom odrazu u objektivu aparata i neprestano škljocajući jer im je zvuk bio zanimljiv. Ovom prilikom nastao je nevjerojatan selfie crnog makakija, na kojem pozira kao čovjek, cereći se.

Trenutno najpopularniji selfie je onaj s prošlogodišnje dodjele Oskara, na kojem poziraju poznati glumci Ellen DeGeneres, Meryl Streep, Julia Roberts, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jared Leto, Bradley Cooper, Kevin Spacey.

Bilo kako bilo, ukoliko ste ljubitelj selfija vodite računa o tome da napravite što kreativnije selfije i da vam to ne postane opsesija, kao što neki psiholozi upozoravaju.

Kopirati
Drag cursor here to close