Nieuw Amsterdam

Prije 360 godina Nizozemci predali Britancima budući New York

Naselje je osnovano 1624. godine kao pogranično trgovačko sjedište za koloniste iz Nove Nizozemske, a 1626. godine nazvan je Novim Amsterdamom (niz. Nieuw-Amsterdam).
Lifestyle / Flash | 08. 09. 2024. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / New York u samim začecima

Na današnji dan prije 360 godina, 8. rujna 1664. glavni upravitelj Nove Nizozemske Petrus Stuyvesant predao je Englezima grad Novi Amsterdam, kojeg su oni preimenovali u New York u čast kraljevog brata – vojvode od Yorka.

Radi podsjećanja kažimo da su nakon otkrića Manhattana 1609. godine, Nizozemci ubrzo izgradili trgovačku postaju na rubu otoka, otprilike na mjestu gdje se kasnije nalazio Svjetski trgovački centar (WTC).

Naselje je osnovano 1624. godine kao pogranično trgovačko sjedište za koloniste iz Nove Nizozemske, a 1626. godine nazvan je Novim Amsterdamom (niz. Nieuw-Amsterdam).

Osobe i toponimi iz nizozemskog miljea

Jedna od doseljenih nizozemskih obitelji bili su i Roosevelti (ta će obitelj mnogo kasnije dati dva američka predsjednika), koji su imali posjed na mjestu današnjeg Empire State Buildinga. Cilj kolonije bilo je i pružiti zaštitu trgovcima krznom na rijeci Hudson.

Nizozemci su sagradili gradić čiji se ostatci mogu i danas prepoznati u nekim elementima, npr. ulica uz gradski zid nazvana je kasnije Wall Street, a široki glavni put prema gradskim vratima Broadway. Nizozemskog porijekla su i nazivi Brooklyn (niz. Breukelen) i Harlem (niz. Haarlem).

Godine 1664. došla su pred Novi Amsterdam četiri britanska broda i zatražila da im se grad preda. Upravitelj Nove Nizozemske Petrus Stuyvesant predao je grad uz uvjet da građanima ostanu građanske i vjerske slobode.

Nedugo nakon toga izbio je Drugi englesko-nizozemski rat. Na kraju rata dogovoreno je da će Englezi zadržati Novi Amsterdam (današnji New York), a zauzvrat je Nizozemskoj priznata vlast nad tada osvojenim Surinamom to otočićem Runom, jednom od Molučkih otoka.

Foto: Travel Guide / Kip slobode, simbol New Yorka

Danas je New York najnaseljeniji je grad u Sjedinjenim Američkim Državama i središte metropolitanskoga područja New York, jednog od najnaseljenijih metropolitanskih područja u svijetu.

New York ima značajan utjecaj na svjetsku trgovinu, financije, medije, umjetnost, modu, istraživanja, tehnologiju, obrazovanje i zabavu. Kao grad u kojem se nalazi sjedište Ujedinjenih Naroda, New York je središte za međunarodne poslove i uglavnom se smatra kulturnim sjedištem svijeta. 

Simbol Amerike

Često se koriste nazivi New York City ili The City of New York kako bi ga se razlikovalo od istoimene države New York koje je ovaj grad dio.

New York je najveći grad SAD-a još od 1790. godine. Kip slobode nadomak grada pozdravljao je milijune doseljenika koji su brodovima dolazili u Ameriku u kasnome 19. i ranom 20. stoljeću te se općenito smatra simbolom SAD-a.

New York leži na istočnoj obali SAD-a, na ušću rijeke Hudson i na East Riveru, prosječno šest metara iznad razine mora. Na suprotnoj, zapadnoj obali Hudsona, nalazi se Jersey City u susjednoj državi New Jersey.

Gradsko je područje podijeljeno na pet četvrti (boroughs) Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens i Staten Island, koje su istovremeno okruzi države New York.

Zanimljivo je spomenuti da je New York 1650. godine imao samo tisuću stanovnika, a jedan milijun ljudi dosegnuo je i nadmašio 1860. godine.

Video: New York City Vacation Travel Guide 
Kopirati
Drag cursor here to close