Stručni savjeti

Psihologinja navodi 3 razloga zašto žene varaju – i kako to spriječiti

Nedavna istraživanja pokazuju da se rodni jaz u nevjeri smanjuje.
Lifestyle / Flash | 04. 09. 2024. u 14:22 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na primjer, članak objavljen u časopisu Archives of Sexual Behavior nije otkrio značajne spolne razlike u količini nevjere - otprilike 20 % muškaraca i žena navelo je da su varali u svojoj trenutnoj vezi, prenosi Forbes

Evo tri razloga zašto žene varaju i kako to spriječiti.

1. Emocionalna praznina

Istraživanje objavljeno u Trends In Psychology ističe da dok muškarci varaju prvenstveno zbog seksualnih razloga, jedan od ključnih razloga zašto žene varaju je ispunjavanje emocionalne praznine.

Potraga za ispunjenjem osnovnih potreba kao što su potreba za komunikacijom, empatijom, poštovanjem, odanošću i podrškom može navesti žene da pronađu 'sigurno utočište' u emocionalnom varanju. Emocionalno nezadovoljstvo boli jednako kao i ono seksualno.

Osim poznatih sastojaka za sretnu vezu – poput pokazivanja osnovnog poštovanja partneru, pružanja podrške jedno drugome i brzog rješavanja problema – istraživanje pokazuje da zajednička meditacija može biti učinkovito sredstvo protiv nevjere.

Istraživanje objavljeno u JAMA Psychiatry sugerira da meditacija u tandemu s partnerom može povećati osjećaj bliskosti i spremnost na otkrivanje intimnih detalja tijekom vremena.

Za početak pokušajte sjesti licem u lice i namjestiti tajmer. Zatvorite oči i meditirajte u tišini ili koristeći vođenu praksu. Nakon što ste gotovi, naizmjenično podijelite svoje iskustvo meditacije jedno s drugim. Zapamtite, biti istinski intiman znači biti prisutan u vašoj vezi.

2. Seksualna nedosljednost

Seks ima jednaku važnost za žene kao i za muškarce. Nedostatak seksualnog 'uzbuđenja' koje je možda bilo uobičajeno u ranoj fazi vaše veze može zaintrigirati žene da ga potraže negdje drugdje.

Jedan od načina da svoj seksualni život učinite ugodnijim i značajnijim je prakticiranje seksualne svjesnosti. Nedavno istraživanje objavljeno u Sexual and Relationship Therapy opisuje kako načela svjesnosti, znatiželje i prisebnosti, kada su uključena u vaš seksualni život, čine čuda za parove koji bi mogli primijetiti da njihova iskra blijedi.

Evo kako možete s lakoćom prakticirati seksualnu svjesnost:

Oslobodite se samoosuđivanja i prepoznajte da vašeg partnera privlači više od vašeg tijela. Vole vaš smisao za humor, vaše ideje i vaše emocije.

Razgovarajte o svojim nesigurnostima i zajedno napravite plan kako biste pokušali maknuti te smetnje. Osim zadovoljstva, emocionalna intimnost je krajnji cilj seksa.

Kako biste svjesno prakticirali seks i uživali u ugodnim trenucima, postavljajte pitanja poput: "Kako moj partner miriše?", "Kakva je temperatura i tekstura njegove kože?", "Kako zvuči njihov glas?", "Kako se osjećam kad me dodiruje?", "Kakve mi se misli javljaju kada sam u partnerovom zagrljaju?"

3. Nejednaka podjela rada

Nedavno istraživanje objavljeno u Archives of Sexual Behaviour ističe da nejednaka podjela kućanskih poslova može objasniti nisku seksualnu želju kod žena.

Kao muškarac, jedinstveni način da ponovno zapalite uzbuđenje za svoju ženu ili djevojku je da budete otvoreni za promjene koje će pomoći vašoj partnerici da se osjeća kao da ima više podrške u kući. Komunikacija je bitna u odnosima.

Dajte svom partneru do znanja da im želite olakšati teret oko kućanskih poslova. I neka to ne ostane samo na razmišljanju nego zaista poduzmite nešto. Sigurni smo da ćete primijetiti kako se svaki dio vaše veze popravlja, čak i vaš seksualni život. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close