Svaki život je važan

Španjolska: Tisuće ljudi na ulicama zbog abortusa

Lifestyle / Flash | 15. 03. 2015. u 00:07 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće Španjolaca prošetalo je u subotu ulicama Madrida upozoravajući vladu da bi njena odluka da odustane od planova da se ženama ograniči pravo na abortus mogla koštati glasova konzervativaca na općim izborima ove godine.

Mašući bijelim zastavama, prosvjednici svih godišta, koji su autobusima došli iz gradova širom Španjolske okupili su se blizu ulaza u park Retiro, uzivikujući: "Svaki život je važan!", prenosi agencija AFP.

Kozervativna Narodna partija (PP) premijera Marijana Rahoja obećala je prije nego što je izabran 2011. da će pooštriti zakon o abortusu, ali je prošlog rujna od tog plana odustala zbog neslaganja u samoj stranci.

Reformom, žene više ne bi imale pravo da slobodno biraju abortus do 14 tjedana trudnoće, što je standard u većini zemalja Europe.

Odustajanje vlade od planova razgnjevilo je katoličke i druge grupe koje stoje iza organizacije današnjeg skupa, navela je francuska agencija.

Rahojeva vlada predložila je prošlog mjeseca novu reformu kojom bi djevojke u dobi 16 i 17 godina bile u obavezi da dobiju saglasnost roditelja za abortus.

To, međutim, nije uspjelo da umiri aktiviste koji smatraju takvu mjeru nedovoljnom.

Neki od glasača zaprijetili su da će kazniti Rahoja na opštim izborima planiranim za studeni tako što će podršku umjesto PP-u, dati strankama poput desničarskog pokreta Voks koji se odvojio od vladajuće stranke 2014.

PP je preuzela vlast od socijalista na izborima 2011. u jeku ekonomske krize, ali se izborna slika u Španjolskoj od tada promijenila.

Alternativne stranke poput ljevičarskog Podemosa i stranke desnog centra Kjudadanos bilježe rast popularnosti prema anketama javnog mnijenja proteklih mjeseci, uzimajući PP-u i socijalistima njihov udio u biračkom tijelu.

Kopirati
Drag cursor here to close