Prognoza

Šta nas sve očekuje do kraja rujna?

Krajinović za N1 navodi kako je rujan najteži mjesec za prognoziranje vremenskih prilika upravo zbog velikih oscilacija u temperaturama.
Lifestyle / Flash | 14. 09. 2024. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrijeme je ludo ovih dana u Europi, zanimljivo za nas meteorologe, a vrlo izazovno za sve građane koji se nađu na putu tih opasnih oluja i vremenskih prilika iako ih najavimo.

Rekao je ovo na početku gostovanja u Novom danu Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Krajinović za N1 navodi kako je rujan najteži mjesec za prognoziranje vremenskih prilika upravo zbog velikih oscilacija u temperaturama.

''Naprimjer, u Bosni i Hercegovini najniža temperatura izmjerena je u Bugojnu -5,7 stupnja u rujnu, a najviša 41 stupanj u Mostaru. U takvim okolnostima i prognozni modeli daju šarene slike pa nam je izazovno, ali i zanimljivo. A kada su pitanju padaline – za jedan dan u Mostaru je palo 127 litara kiše. To su neki rekordi vezani za rujan. U rujnu je duži vremenski period tri dana'', rekao je Krajinović.

Ističe kako su prelazna godišnja doba takva – s velikim oscilacijama. Tako je bilo i u aprilu kada je oboren jedan od rekorda u BiH.

''U Zenici smo ove godine postavili apsolutni rekord u BiH, bilo je 33,3 stepena što je najviša vrijednost ikada izmjerena u BiH u aprilu. Te oscilacije su pogurane klimatskim promjenama. Evo i sada u rujnu do prije par dana mogli smo se kupati, a sada je to zimska idila, planine su obijelile snijegom. Ali, vrlo su male količine snježnih padalina'', rekao je Krajinović.

Rekord na Bjelašnici u rujnu, kada je snijeg u pitanju, iznosio se 28 cm, a u Sarajevu je snijeg tijekom ovog mjeseca pao samo jednom i to 1988. godine.

''Nije to ništa neuobičajeno za BiH. U Ljubljani danas pada snijeg. Kod nas u Sarajevu neće biti. Ipak će biti rezerviran samo za najviše vrhove planina u BiH. Ali kad god imamo na planinama snijeg temperature budu niske. Na Bejelašnici je bilo -2 stupnja, u Sarajevu 4. Nagla je promjena temperaturnog režima'', kazao je.

No, lijepom vremenu ipak nije kraj.

''Maksimalne vrijednosti temperatura koje se očekuju će biti ispod prosjeka i biće dosta hladno i svježe s češćim padalinama. Nakon 18. rastu temperature čak do 26 stupnja. Nismo se još pozdravili s lijepim vremenom. Većina priželjkuje tipičnu jesen u BiH, prognozni modeli koji se bave sezonskom prognozom pokazuju da će ova jesen ići u trendu natprosječno visokih temperatura. Bit će to u globalu toplija jesen nego je uobičajeno, a padaline ispod prosjeka”, istaknuo je Krajinović i dodao: ''Od 18. oni hrabriji moći će se kupati.''

Kopirati
Drag cursor here to close