Imate ga doma

Stari narodni lijek koji će vam pomoći u snižavanju masnoća i triglicerida

Osim što snižavaju masnoće, zahvaljujući obilju dijetalnih vlakana, smokve su pravi prirodni laksativ, što znači da eliminiraju zatvor i stimuliraju probavu.
Lifestyle / Flash | 20. 08. 2024. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnji testovi koje ste radili pokazali su vam povišene razine masnoća u krvi?

Hiperlipidemija ili povišeni broj masnoća pogađa sve veći broj ljudi, ponajviše zbog nezdravog načina života, loše prehrane i pušenja.

Osobe s hiperlipidemijom imaju i povećan rizik od ateroskleroze, kao i drugih oboljenja kardiovaskularnog sustava.

Zbog toga je važno što prije poduzeti sve potrebne korake kako ovo stanje ne bi preraslo u nešto još opasnije.

Osim promjene prehrane i životnih navika, možete koristiti i prirodne recepte za smanjenje masnoće u krvi.

Otkrivamo vam stari narodni lijek koji će vam pomoći u snižavanju masnoća i triglicerida. Sve što vam za to treba su sušene smokve i kvalitetan jabučni ocat.

Premda svježih smokava ima samo tijekom kasnog ljeta, dobra je vijest da sušene možete nabaviti i konzumirati tijekom cijele godine, piše Alternativa za vas.

Pravilno osušene smokve imaju veći sadržaj antioksidansa i fenolnih tvari (važnih za smanjenje masnoća) nego one svježe.

Imate li svoje stablo smokve, svakako osušite ove sočne i superzdrave plodove kako biste ih imali cijele godine.

Kad je riječ o jabučnom octu, birajte onaj kvalitetni organski, odnosno domaći, jer takav ima najveća ljekovita svojstva.

Dobrobiti smokava za krvožilni sustav

Smokve su, među ostalim, bogate vitaminima A, B i K te mineralima, poput magnezija, mangana, bakra, kalija, fosfora i cinka.

I svježe i sušene odličan su izvor iznimno važnog minerala - željeza.

Osim što snižavaju masnoće, zahvaljujući obilju dijetalnih vlakana, smokve su pravi prirodni laksativ, što znači da eliminiraju zatvor i stimuliraju probavu.

Jedna sušena smokva sadrži čak 129 mg kalija i samo 2 mg natrija, što je odlična vijest za one koji konzumiraju dosta soli.

Višak soli dovodi do neravnoteže između natrija i kalija, što je okidač za hipertenziju ili visoki krvni tlak.

Sušene smokve vraćaju ta dva minerala u ravnotežu te pomažu snižavanju krvnog tlaka, a samim time čuvaju zdravlje krvnih žila i srca.

Sušene smokve bogate su moćnim antioksidansima, koji suzbijaju djelovanje slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu dovesti do oštećenja krvnih žila i ugroziti zdravlje srca.

Važno je napomenuti i to da smokve ne sadrže masnoće.

Jabučni ocat – tradicionalni prirodni lijek za višak masnoća

Jabučni ocat je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova narodne medicine. Još od vremena Hipokrata, koristi se kao pomoć u tretiranju raznih oboljenja, od pretilosti, preko dijabetesa, pa sve do krvožilnih bolesti.

Budući da ima učinak snižavanja masnoća u krvi, što su pokazale i studije, cijenjen je i kao prirodni lijek za hiperlipidemiju.

Istraživanje je pokazalo da su se kod osoba koje su tijekom osam tjedana svakodnevno konzumirale jabučni ocat smanjile razine lošeg kolesterola. Svakodnevnom konzumacijom 15 ml jabučnog octa (750 mg octene kiseline) smanjili su se i simptomi drugih stanja, poput pretilosti i hipertenzije.

Konzumacija organskog jabučnog octa svakako pridonosi i snižavanju krvnog tlaka, kao i zdravom gubitku kilograma.

Za terapeutska svojstva jabučnog octa najzaslužnija je octena kiselina, kao i fenolne tvari, poput klorogenske, galne i kafeinske kiseline, koji poboljšavaju metabolizam lipida.

Klorogenska kiselina je antioksidans koji sprečava oksidaciju čestica kolesterola, te zahvaljujući tome i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Sušene smokve u octu – recept

Večer prije odvojite tri sušene smokve te ih dobro izbockajte čačkalicom.

Ubacite ih u staklenku u koju ste ulili 2 dl jabučnog octa (najbolje domaćeg).

Ostavite ih da odstoje preko noći pa ih sutradan konzumirajte. Svaku večer pripremite nove tri smokve te ih ujutro pojedite. Možete koristiti ocat u kojem ste namočili smokve dan prije.

Idući tjedan upotrijebite novi ocat. Smokve iz octa konzumirajte svaki dan tijekom 14 dana, koliko i traje ova prirodna terapija.

Kopirati
Drag cursor here to close