Zdravlje iz prirode

4 kućna lijeka koja pozitivno utječu na mentalno zdravlje

Briga o mentalnom zdravlju često se ne čini tako jednostavnom kao briga za fizičko zdravlje.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 08. 2024. u 08:59 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilično je jednostavno ostati u tijeku sa svojim godišnjim fizičkim naporima ili napraviti promjene u svom režimu vježbanja. Međutim, s vašim mentalnim zdravljem, to može biti malo složenije - definitivno ne postoji jedinstvena metoda da se stalno osjećate dobro, prenosi VeryWell Mind

Bilo da se radi o nedostatku dostupnosti, visokim troškovima ili neznanju odakle započeti, možda biste radije isprobali neke kućne lijekove prije nego što potražite pomoć stručnjaka poput psihoterapeuta.

Dobra vijest je da postoji nekoliko metoda za poboljšanje mentalnog zdravlja koje već danas možete jednostavno početi uključivati u svoj svakodnevni život. Od promjena u prehrani do svjesnih vježbi, ove strategije nadopunjuju profesionalni tretman, ali također pružaju alternativu ljudima koji traže načine holističke skrbi za svoje mentalno zdravlje.

Zašto isprobavamo kućne lijekove?

Kućni lijekovi su prirodni, neklinički načini na koje možete početi poboljšavati svoje mentalno blagostanje. Ti lijekovi mogu varirati od tjelesnih aktivnosti poput joge i hodanja do promjena u prehrani, biljnih dodataka prehrani i vježbanja svjesnosti.

Iako nisu zamjena za profesionalnu njegu, osobito ako imate problema s ozbiljnim mentalnim zdravlje, ovi lijekovi mogu biti učinkovita dopuna tradicionalnim tretmanima.

Prije nego što uključite bilo koji novi kućni lijek u svoju rutinu, ključno je posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom, osobito ako imate stalnih problema s mentalnim zdravljem. Oni će osigurati da lijekovi nadopunjuju vaš tekući plan liječenja i da ne ometaju bilo koje zdravstveno stanje koje možda imate ili lijekove koje uzimate.

Biljni lijekovi koji mogu poboljšati vaše mentalno zdravlje

Biljni lijekovi se stoljećima koriste za liječenje fizičkih i mentalnih bolesti. Dokazano je da određene biljke poboljšavaju mentalno zdravlje na različite načine.

Nikad nemojte sami početi koristiti biljni lijek bez savjetovanja s liječnikom. Iako postoji ograničeno istraživanje koje pokazuje potencijalnu učinkovitost nekih lijekova i dodataka, ti tretmani nisu odobreni od strane FDA.

Neki od najpopularnijih uključuju: 

Gospina trava

Ova biljka je najpoznatija po svom potencijalu za liječenje depresije. Provedene su brojna istraživanja o njegovim učincima, a neka pokazuju da može biti učinkovit kod blage do umjerene depresije. Međutim, ne preporučuje se za tešku depresiju i može imati potencijalno opasne interakcije s mnogim lijekovima koji se koriste za liječenje teške depresije. 

Korijen valerijane 

Korijen valerijane ima umirujuća svojstva koja mogu pomoći kod anksioznosti i poremećaja spavanja. Iako nije lijek za sve, neka istraživanja pokazuju da može smanjiti tjeskobu i poboljšati kvalitetu sna ako se pravilno koristi. 

Kamilica 

Ova biljka, koja se obično konzumira kao čaj, poznata je po svojim umirujućim učincima. Istraživanja pokazuju da kamilica može pomoći u smanjenju tjeskobe i potaknuti osjećaj smirenosti i opuštenosti. 

Lavanda  

Vjeruje se da umirujući miris lavande ublažava stres i tjeskobu. U nekim je istraživanjima utvrđeno da aromaterapija uljem lavande djeluje umirujuće, te potencijalno pomaže u kontroli stresa i tjeskobe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close