O čemu se radi?

Ovaj uzorak na vašoj koži mogao bi otkriti probleme sa srcem

Uvježbanom medicinskom oku, nešto poput mrlje ili modrice može otkriti puno više o zdravlju osobe nego što bi mogla shvatiti.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 08. 2024. u 08:24 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Isto tako može se pojaviti "mrežasti uzorak" na vašoj koži, piše Američka akademija za dermatologiju (AADA), a prenosi HuffPost UK

U većini slučajeva, mreža na površini vaše kože ne otkriva ništa više od činjenice da vam je hladno, stoji na njihovoj stranici. Uglavnom se pojavljuje na nogama.

NHS kaže da se "mreža" o kojoj se govori pojavljuje kao "crvene ili plave mrlje na bijeloj koži i tamne ili smeđe mrlje na crnoj i smeđoj koži"

Može nestati kada se zagrijete ili ga mogu uzrokovati lijekovi (još jedan okidač za stanje za koje AADA kaže da se obično ne treba brinuti).

Ali "ovaj mrežni uzorak također može biti znak bolesti" ― posebno kardiovaskularne bolesti, dodaju.

Koja bolest je u pitanju?

Ako ste isključili prehladu i/ili nuspojave vašeg lijeka, "mrežasti uzorak" također može opovrgnuti nešto što se zove sindrom embolizacije kolesterola.

NHS opisuje emboliju kolesterola na sljedeći način: "Kod ljudi s teškom aterosklerozom (sužene arterije uzrokovane nakupljanjem kolesterola), mali komadići kolesterola ponekad se mogu odvojiti od strane krvnih žila, što rezultira embolijom."

Stanje kože koje je AADA opisala, livedo reticularis, može se dogoditi kada se male arterije začepe.

Ako plak uđe u vaš krvotok, može utjecati na sposobnost vaše krvi da cirkulira ― embolija kolesterola najčešće utječe na protok krvi u vašim bubrezima.

Što se događa ako to primijetite?

Opet, posebno ako ste isključili prehladu ili lijekove, "važno je posjetiti liječnika kako biste saznali imate li nedijagnosticiranu bolest", kaže AADA .

To je zato što "blokada može dovesti do oštećenja tkiva i organa" ako se ne liječi. Klinika Mayo kaže da trebate posjetiti liječnika ako imate:

  • Promjena boje, pjegava koža ne nestaje zagrijavanjem
  • Imate promjenu boje, pjegavu kožu s drugim simptomima koji vas zabrinjavaju
  • Na zahvaćenoj koži nastaju bolne kvržice
  • Razvijaju se ranice na zahvaćenoj koži
  • Također imate stanje koje utječe na protok krvi u vašim udovima
  • Imate nove kožne simptome i imate bolest vezivnog tkiva

"Obično se kolesterolska embolija javlja kao komplikacija angiograma ili drugih postupaka koji uključuju vaše krvne žile", piše Klinika Cleveland.

"Ovo stanje najviše pogađa odrasle osobe starije od 60 godina s aterosklerozom i drugim oblicima kardiovaskularnih bolesti", dodaju , navodeći da su posebno ugroženi muškarci, pušači i oni s visokim krvnim tlakom i/ili kolesterolom.

Iako "istraživači procjenjuju stopu smrtnosti od 63 %", vaši se izgledi mijenjaju ovisno o pacijentu, a stanje je srećom rijetko (može zahvatiti do 3% odraslih).

 

Kopirati
Drag cursor here to close