Moćno vrijeme

Stiže jesenski ekvinocij 23.9: Primijenite ove rituale za primanje obilja

Ekvinocij je vrlo moćno vrijeme. U ovom trenu svjedočimo ravnoteži kada sjeverna i južna hemisfera primaju jednako sunčeve svjetlosti, a dan i noć jednako traju. Ovo prividno mirovanje Sunca traje tri dana, a nakon toga, Sunce polako kreće u 'tamu'.
Lifestyle / Flash | 21. 09. 2022. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jesenski ekvinocij se pojavljuje na sjevernoj hemisferi 23. rujna u 02:04 SEV. Moćni dani poput jesenskog ekvinocija otvaraju vrata kada možete dobiti najdublje spoznaje o sebi i posaditi sjeme novih ideja i vizija. Da biste bili potpuno prisutni u tome činu te svjesno poslali vaše ideje i namjere u Svemir, dobro je napraviti osobni ritual.

Jesenski ekvinocij je trenutak kada se ljeto predaje jeseni. Ovo je razdoblje između vatrene yang aktivnosti ljeta i usporavanja u yin energiju koju donosi jesen, kako bi se naposljetku ušlo u zimsku hibernaciju, prenosi Atma.

Moćno vrijeme

Ekvinocij je vrlo moćno vrijeme. U ovom trenu svjedočimo ravnoteži kada sjeverna i južna hemisfera primaju jednako sunčeve svjetlosti, a dan i noć jednako traju. Ovo prividno mirovanje Sunca traje tri dana, a nakon toga, Sunce polako kreće u ''tamu''. Svjetlost i toplina gube svoj sjaj i jačinu, dani se povlače, a tama preuzima vodstvo.

Ovaj motiv tame provlači se kroz mnoge mitološke priče, poput one o Demetri i Perzefoni. Demetra je božica plodnosti i prirode, personifikacija Majke Zemlje. Kada je bog podzemlja Had oteo njenu kćerku Perzefonu, Demetra se od tuge povukla sa Zemlje. Zavladalo je neplodno razdoblje hladnoće, zime i tuge. Perzefona je ipak vraćena majci, ali budući da je pojela nar u podzemlju dio godine je morala provoditi kao kraljica podzemlja.

Ovaj mit govori o ciklusima prirode, ali i ciklusima čovjeka, o razdoblju plodnosti, rasta i raskoši te onome kada se povlačimo u vlastitu nutrinu, kada mirujemo i obnavljamo se.

Jesenski ekvinocij počinje i ulaskom Sunca u zodijački znak Vage. Sve obojano energijom Vage teži balansu, ravnoteži, harmoniji. Ovo je vrijeme ravnoteže dualnosti, svjetla i tame, topline i hladnoće, davanja i primanja, akcije i mirovanja.

Jesen nas uči važne lekcije

Tradicionalno, jesenski ekvinocij je u mnogim kulturama bio vrijeme kada se slavila žetva cjelogodišnjeg truda. Rituali koji su povezani s ekvinocijem prožeti su poštovanjem spram Majke Zemlje i vjerovanjem da će nas obdariti obiljem svih vrsta.

Duhovno, vrijeme je da proslavimo svoju unutrašnju žetvu, žetvu svega onoga što smo do sada odradili u ovoj, zaista izazovnoj, godini. Ako smo se otvorili za lekcije koje nam je donijela, sada možemo uživati u spoznajama i saznanjima koje smo dobili. Ravnoteža koju sada možemo postići nagrada je za uloženi trud i proizlazi iz mudrosti savladanih lekcija.

Jesen nas uči nekoliko važnih lekcija: otpuštanje, poniranje u sebe i vlastitu tminu te priprema sjemena za novi ciklus. Jesenski ekvinocij je vrijeme kada trebamo oprostiti i drugima i sebi, kada je mudro otpustiti ljutnju, krivnju, sram, kajanje, kako bi naša vedrina i radost mogli zauzeti mjesto u novom buđenju.

Moćni dani poput jesenskog ekvinocija otvaraju vrata kada možemo dobiti najdublje spoznaje o sebi i posaditi sjeme novih ideja i vizija. Da bismo bili potpuno prisutni u tome činu te svjesno poslali naše ideje i namjere u Svemir, dobro je napraviti osobni ritual. Evo nekoliko meni dragih ideja:

Jesenski ekvinocij: ritual zahvale i primanja obilja

1. Stvorite oltar žetve

Ako cijeli ritual povežemo s nekim lijepim i nama bliskim momentima, prizvat ćemo osjećaj svečanosti i zahvalnosti. Složite stol ili neki kutak unutar svog doma koji će biti oltar za ovaj ritual. Ukrasite ga raskošnim bojama i plodovima jeseni, kukuruzima, tikvama, jabukama, grožđem…

Posložite svijeće kako biste unesli mir, spokoj i magiju. Slobodno pustite neku meditativnu glazbu koja privlači obilje.

2. Zahvalite se svemu što ste ove godine spoznali

Zahvalite se svemu što u ovom trenu vidite kao plodove svog truda. Sve ono što smo simbolički posadili na proljeće i uzgajali u ljetnom periodu, sada je spremno za ubiranje.

Pohvalite se za uspjehe, za dostignuća, pohvalite se i za hrabrost i opstanak. Uberite plodove svih onih ideja, vizija i misli u koje ste uložili svoje vrijeme, pozornost, svijest i energiju. Promislite kako ćete dalje s njima. ž

Ako otvorimo naša srca i umove, a istovremeno raširimo ruke, ovo je vrijeme kada možemo primiti obilje na svim razinama.

3. Napravite ritual oprosta

Oprostite si za neuspjehe, za sve što mislite da ste mogli ili trebali bolje. Oprostite i drugima koji su vas na bilo koji način povrijedili ili obezvrijedili. Sav teret zamjeranja i krivnje pustite da otpadne s vas poput suhog lišća s drveta.

Nadolazeće vrijeme nas uči da je sve u prirodi, ali i u našoj nutrini, ciklično. Baš kao što i priroda sada u svojoj punoći i raskoši zapravo umire, vrijeme je i da neke naše ideje, vizije, vezanosti… otpustimo i dozvolimo im da dođu svome kraju.

4. Napišite pismo želja

Uzmite papir i olovku i napišite sve svoje ideje, vizije i snove koje biste željeli ostvariti i prizvati u svoj život. Mogu to biti i osobine, nove tehnike, alati, odluke o zdravijem načinu života, o životu koji je više svjestan i povezan s prirodom.

Papir možete i ukrasiti na vama drag način. Bilo bi lijepo da ga spremite u neku kuvertu s pokojim kristalom (mjesečev kamen, ametist, žad) ili nekim jesenskim plodom koji će podsjećati na mogućnost berbe i koji će energetski podržati vaše ideje i vizije u periodu mirovanja pred nama.

5. Meditirajte – meditacija 4 smjera

Simbolička poruka jesenskog ekvinocija govori o trenu kada se iz vanjskog svijeta okrećemo prema unutrašnjoj tišini. Za kraj ovog rituala napravite meditaciju na 4 strane svijeta:

MOĆ SJEVERA – Što trebate završiti? Što u tijelu treba iscjeljenje?

MOĆ ZAPADA – Kako možete produbiti svoje intuitivne darove? Poklanjate li si vrijeme za meditaciju, za rad s healing tehnikama? Koliko vremena provodite u čišćenju unutrašnjeg doma? Smirivanju uma?

MOĆ ISTOKA – Kako unosite radost i veselje u svoj život? Jeste li razigrani? Koliko ste otvoreni za novo? Za nove spoznaje i nova učenja? Za nova iskustva, osobe?

MOĆ JUGA – Jeste li sretni sami sa sobom? Jeste li sretni u vezama i odnosima u kojima se nalazite? Kakav je vaš odnos prema sebi samima? Volite li sebe? Imate li suosjećanja prema sebi samima?

Kopirati
Drag cursor here to close