Najtoplije otkad postoje mjerenje

Temperature - padaju svi rekordi!

Lipanj je bio najtopliji otkako postoje mjerenja
Lifestyle / Flash | 08. 07. 2024. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mjesecu iza nas srušeni su temperaturni rekordi. Bio je to najtopliji lipanj otkako postoje mjerenja, objavila je služba Europske unije za praćenje klimatskih promjena.

Prema njezinim podacima, ova godina vjerojatno će nadmašiti 2023. kao najtoplija u povijesti. Zagrijavanje djelomično uzrokuju klimatske promjene nastale zbog utjecaja čovjeka, a dijelom i meteorološki fenomen El Niño.

Imali smo 12 uzastopnih rekordno toplih mjeseci

"Imali smo 12 uzastopnih rekordno toplih mjeseci, a bilježimo i rekordno visoke razine stakleničkih plinova zbog izgaranja fosilnih goriva. Bojim se da će se o tim rekordima izvještavati kao da su rezultati s Olimpijskih igara, ali čini mi se da se neće razviti svijest da se time krše ljudska prava većine ljudi na planetu.

Topli mjeseci znače jače toplinske valove te ozbiljnije poremećaje, kao što su obilne kiše i razorne poplave", rekla je znanstvenica Friederike Otto s Grantham instituta na londonskom Imperial Collegeu, prenosi HRT.

Copernicus: Rekordi padaju unazad više od godinu dana

Zbog emisije stakleničkih plinova uslijed ljudskih aktivnosti, temperaturni rekordi na svjetskoj razini padaju unazad više od godinu dana: lipanj 2024. je postao najtopliji lipanj ikada izmjeren i oborio je lipanjski rekord 2023., piše AFP pozivajući se na europski opservatorij Copernicus.

Copernicus je program Europske unije za promatranje Zemlje, odnosno našeg planeta i njegova okoliša. U okviru programa nude se informacijske usluge koje se temelje na promatranju Zemlje satelitima i na zemaljskim podacima.

Europska komisija koordinira i upravlja programom koji se provodi u suradnji s državama članicama, Europskom svemirskom agencijom (ESA), Europskom organizacijom za iskorištavanje meteoroloških satelita (EUMETSAT), Europskim centrom za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF), agencijama EU-a i Mercator Océanom.

Dosad nezabilježeno pregrijavanje oceana

S toplinskim valovima u Meksiku, Kini ili Saudijskoj Arabiji, lipanj 2024. je 13. uzastopni mjesec s rekordno visokom prosječnom temperaturom u odnosu na prethodne mjesece, objavio je Copernicus.

Kopirati
Drag cursor here to close