nema podrške

U Hrvatskoj se godišnje posvoji stotinjak djece

Lifestyle / Flash | 07. 11. 2015. u 13:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Svjetskog dana posvojenja, koji se obilježava 9. studenoga, hrvatska udruga ADOPTA organizirala je niz akcija kojima poziva građane da im se pridruže u podizanju svijesti u institucijama i čitavom društvu za što brži i lakši postupak posvajanja djece, kako bi ih u Hrvatskoj godišnje roditelje pronašlo više od sadašnjih stotinjak.

Unatoč tome što je u sustavu skrbi više od 3500 djece, a više od 400 s ispunjenim uvjetima za posvojenje, godišnje se posvaja manje od 100 djece jer još uvijek nedostaje sustav podrške posvojiteljskim obiteljima niti je dovoljno razvijena svijest različitih službi, odgojno-obrazovnih i zdravstvenih institucija o specifičnosti postupanja prema posvojenoj djeci, ocijenila je u razgovoru za Hinu predsjednica udruge ADOPTA Diana Topčić-Rosenberg.

Da bi postupak posvojenja bio brži i učinkovitiji hrvatsko Ministarstvo socijalne politike i mladih izradilo je 2012. Registar posvojitelja u kojem je danas 1093 potencijalnih posvojitelja. Neposredno prije objave registra, spominjalo se da postoji nekoliko tisuća potencijalnih posvojitelja, ali nakon prikupljenih podataka iz centara za socijanu skrb u kojima su se potencijalni posvojitelji nalazili i nekoliko puta, utvrđeno je da ih je ukupno šestotinjak.

Od sadašnjih 1093 potencijalnih posvojitelja njih 344 već ima svoje biološko ili posvojeno dijete.

Djece s ispunjenim pretpostavkama za posvojenje trenutno je 439, od toga ih je 42 u dobi do 5 godina, podaci su Ministarstva socijalne politike i mladih, koje navodi da je u 2015. posvojeno stotinjak djece.

Svjetski dan posvojenja prvi put je obilježen prošle godine, a inicijativa potječe iz SAD-a, gdje je Hank Fortener, potaknut problemima ljudi koji imaju velike troškove u postupku posvojenja (procjenjuje se da je trošak postupka 25.000 dolara) pokrenuo crowdfunding kampanju u kojoj je prikupljeno više od 4 milijuna dolara.

Nakon toga pokreće vlastitu platformu pod nazivom AdoptTogether koja je dosad financijski pomogla više od 900 obitelji. Uz samu platformu, pokrenuo je i inicijativu pod nazivom World Adoption Day na kojem je pozvao sve koji podržavaju posvojenje da postanu veleposlanici i šire svijest o tom pitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close