Zašto se ovo događa?

Zašto jastuci s vremenom požute? Imamo odgovore (i rješenje)

Čak i kada koristite jastučnicu, možete primijetiti da jastuk iznutra s vremenom požuti.
Lifestyle / Flash | 05. 08. 2024. u 11:31 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova diskoloracija je znak starosti. Kad vaš jastuk požuti, već je prilično star - stručnjaci za posteljinu preporučuju kupnju novog jastuka svake 2,8 godine.

Ali ako je vaš jastuk mlađi i još ima svoj oblik, pokušajte ga očistiti prije nego što ga bacite, prenosi Time. Objasnit ćemo razloge koji stoje iza ove transformacije, te donosimo pravilne metode pranja rublja kako bi vaš jastuk dulje izgledao nov.

Dakle, zašto jastuci požute?

Brzi odgovor: vlaga, u svim oblicima.

Znoj

Kada se vaše tijelo noću znoji, jastuci i plahte s vremenom mogu požutjeti.

Losioni i kreme za lice

Ako vaša rutina prije spavanja uključuje nanošenje krema i seruma na lice, neki ostaci tih losiona mogu duboko ući u vaše jastuke. To se može nakupiti tijekom vremena, uzrokujući mrlje.

Voda iz usta

Neki spavači sline u snu, a kada se to dogodi, vaš jastuk može biti vlažan ili mokar — što može uzrokovati da plahte požute u kombinaciji s drugim čimbenicima.

Koža i kosa

Masti na vašoj koži i kosi mogu s vremenom uzrokovati žute mrlje zbog preaktivnih žlijezda lojnica, što rezultira prekomjernom proizvodnjom ulja za tijelo i kosu koja se prenose na vaš jastuk i mogu uzrokovati da s vremenom požuti.

Mokra kosa prije spavanja

Redoviti odlazak u krevet s mokrom kosom i nekorištenje ručnika za pokrivanje jastuka pridonosi žutim mrljama tijekom vremena. Umotavanje kose u ručnik ako na njoj mokri spavate može spriječiti mrlje od vode. 

Je li sigurno koristiti jastuke sa žutim mrljama?

Da. Korištenje jastuka sa žutim mrljama za spavanje je sigurno, ali zašto biste to htjeli? Žuti jastuci često su znak starosti. Ako je vaš jastuk star, možda je deformiran. Ako čudno miriše ili je vlažan (pomislite na plijesan), vjerojatno biste ga trebali zamijeniti.

Ali ako dobro miriše i ugodan je, trebao bi biti siguran za spavanje dok ne dobijete zamjenu. Ako je vaš jastuk potpuno požutio ili su se pojavile smeđe mrlje, vjerojatno je vrijeme za zamjenu.

Kako spriječiti žute mrlje na jastucima?

Korištenje jastučnica pomoći će vam da zaštitite jastuk od žutila. Čišćenje na licu mjesta kada se nešto prolije, također može spriječiti žutilo. Ovisno o vrsti jastuka, trebali biste ga prati između dva i šest mjeseci.

Kako ukloniti žute mrlje s jastuka? 

Stručnjaci za pranje rublja imaju mnogo prijedloga kako ukloniti ove mrlje. "Započnite s tretiranjem žutih mrlja na jastučnicama i plahtama", kaže Angela Brown, voditeljica podcasta Ask a House Cleaner.

Ona kaže da razmislite o korištenju sredstva za uklanjanje mrlja izravno na zamrljanim područjima. "Nježno utrljajte otopinu u tkaninu i ostavite nekoliko minuta da se sredstvo za uklanjanje mrlja upije", predlaže Brown. "Zatim operite posteljinu u mlakoj vodi na nježnom ciklusu."

Ako vam se sredstva za uklanjanje mrlja čine prejaka za vaše jastuke, možete pokušati namočiti žute jastuke u sodu bikarbonu, bijeli ocat i blagi deterdžent.

Općenito, kod svake posteljine važno je slijediti upute za održavanje, kako biste izbjegli oštećenje posebnih tkanina i materijala. "Ako trebate pojašnjenje kako tretirati određenu mrlju, obratite se profesionalnoj čistionici za savjet", dodaje Brown.

Zašto je važno održavati jastuke čistima?

Stručnjaci tvrtke One Price Cleaners ističu da je važno održavati jastuke čistima kako biste ih zaštitili od grinja, prljavštine, bakterija, pa čak i gljivica. Kad vam je jastuk prljav, može izazvati akne, osipe, pa čak i alergije. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close