zakon u Iranu

Žene postaju 'strojevi za pravljenje beba'

Lifestyle / Flash | 11. 03. 2015. u 08:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi nacrti zakona u Iranu, čiji je cilj povećanje stope nataliteta, svode žene na "strojeve za pravljenje beba", priopćila je grupa za ljudska prava "Amnesty International". Prema jednom prijedlogu zakona, zabranjuju se dobrovoljna sterilizacija i promoviranje kontrole rađanja, dok će, prema drugom prijedlogu, žene koje nemaju djecu teže dobiti posao.

Ženama koje nemaju djecu bit će teže i dobiti razvod, a žene sa djecom imat će prioritet i prednost pri zapošljavanju. "Amnesty" upozorava da se ovim zakonima prava žena u Iranu vraćaju nekoliko desetljeća unazad. Isti izvor navodi da će zabrane dobrovoljne sterilizacije i blokiranje pristupa informacijama u vezi sa kontracepcijom povećati rizik od neželjenih trudnoća, što može da rezultira abortusima u nesigurnim uvjetima.

"Vlasti promoviraju opasnu kulturu u kojoj su ženama oduzeta ključna prava i gdje se one svode na strojeve za pravljenje beba", rekla je Hasiba Hadž Sahraui, zamjenik direktora "Amnestya" za Bliski istok i sjevernu Afriku, prenosi Srna.

"Amnesty" poziva vlast da ukine ove zakone te da prizna da su žene ljudska bića sa osnovnim pravima koja se moraju poštovati. Sve donedavno, Iran je pokušavao ograničiti populaciju u zemlji tako je što je država davala subvencije na sredstva za kontracepciju.

Kopirati
Drag cursor here to close