Jedite bez boli

9 namirnica koje je lako jesti s aparatićem za zube

Prvo što se većina pacijenata pita nakon što su dobili aparatić je: Što mogu jesti?
Lifestyle / Hrana | 13. 06. 2024. u 11:24 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srećom, postoji mnoštvo ukusne hrane koju možete jesti s aparatićem za zube, prenosi Taste of Home

1. Jogurt

Jogurt je bogat proteinima, kalcijem i probioticima zdravim za crijeva (poznatim i kao "dobre bakterije"). Ovo dodatno pojačanje probiotika može koristiti vašim desnima tako što će izbaciti sve loše bakterije koje mogu uzrokovati karijes.

Osim toga, jogurt je zdrav doručak, ručak ili međuobrok kad god vas bole zubi jer ga ne morate žvakati! No svakako nakon toga operite zube. Čak i nešto tako zdravo kao što je jogurt ima prirodne šećere koji mogu dovesti do karijesa.

2. Palačinke

Uzimanje jogurta za doručak svako jutro može brzo dosaditi. Pitate se što je dobra zamjena? Palačinke, vafli i muffini (bez orašastih plodova) nalaze se na popisu namirnica koje možete jesti s aparatićima.

Ipak, trebali biste se kloniti sirupa i bilo čega drugog slatkog, ljepljivog i slatkog jer se ove ukusne poslastice mogu uhvatiti za vaš aparatić za zube, ostavljajući vas osjetljivima na karijes. Poput jogurta, palačinke otvaraju svijet mogućnosti kada su u pitanju dodaci (i nadjev!).

3. Riba

Svinjetinu, govedinu, pa čak i piletinu može biti teško jesti—posebno ako pritisak na zube uzrokuje bol. Ako osjetite želju za mesom, riba je savršena alternativa. Ne samo da ju je lako žvakati, već je prema istraživačima s Harvard Medical School dokazano da omega-3 masne kiseline u ribi smanjuju stopu bolesti desni.

To je zato što se omega-3 bori protiv upala koje uzrokuju bakterije. Masna riba poput atlantske skuše i lososa puna je vitamina D koji vašem tijelu omogućuje da apsorbira i učinkovito koristi kalcij. Kalcij bi trebao biti ključni dio vaše prehrane nakon operacije, jer štiti desni i zube od bolesti. 

4. Juha

Juha je vrhunska utješna hrana. To je izbor za dane bolovanja, ugodne noći na kauču i savršen obrok za novi aparatić za zube ili bolna usta. Nismo protiv kupovne juhe, ali preporučujemo da se malo potrudite da napravite domaću juhu.

Zašto? Zato što je domaća juha krcata mineralima, želatinom i kolagenom — a sve to čini zdrave, jake kosti i zube! Osim toga, vitamini i proteini koji se nalaze u domaćoj juhi mogu povećati brzinu vašeg ozdravljenja.

5. Slatki krumpir

Ako ste raspoloženi za nešto slatko (i obilno), pokušajte dodati nekoliko slatkih krumpira u svoju tjednu rutinu. Batat je prepun vitamina A za koji je dokazano da pomaže u održavanju zdravih zubi i desni.

Slatki krumpir je svestran. Možete ih pržiti, pasirati, peći, kuhati na pari ili čak peći za ukusan međuobrok ili prilog.

6. Jaja

Jaja su višestruki izvor proteina i fosfora. U kombinaciji s vitaminom D i kalcijem, fosfor čini svoju magiju u izgradnji jakih kostiju i zuba. Najbolji dio? Jaja se mogu jesti za doručak, ručak ili večeru.

Spakirajte kuhana jaja za ručak ili pripremite omlet s povrćem za večeru—bez obzira kako ih skuhate, jaja su dovoljno mekana čak i za najbolnija usta.

7. Kuhano povrće i voće

Hrskava mrkva i drugo povrće mogu ozbiljno oštetiti vaš aparatić za zube, stvarajući bol i nepotrebne odlaske do ortodontske ordinacije radi popravljanja olabavljenih žica. Najbolje je izbjegavati sirovo voće i povrće dok ne prođe razdoblje prilagodbe (prvih nekoliko tjedana).

Čak i tada treba biti oprezan. Ne kažemo da se trebate potpuno odreći voća i povrća, ali morat ćete se malo pripremiti. Pokušajte narezati svoje voće na male komadiće veličine zalogaja. Ako ste ljubitelj kukuruza u klipu, odrežite zrna prije jela. Sporo kuhano povrće također čini ukusan i zasitan prilog.

8. Smoothies

Smoothieji i sokovi izvrstan su način da dobijete hranjive tvari bez pripremanja cjelovitog obroka. Smoothieji su također savršena "hrana" za dane kada zubno meso zbog aparatića za zube čini posebno osjetljivim.

U svakom slučaju, smoothieji su jednostavan način da napunite želudac dok ste u pokretu.

9. Tjestenina

Tjestenina je ukusna, zasitna i super jednostavna za napraviti. (Lako ju je i žvakati!) Možete žvakati špagete, raviole, makarone sa sirom i bilo koje druge rezance koje vam srce poželi.

Povećajte hranjivu vrijednost svog obroka korištenjem tjestenine od cjelovitog zrna pšenice ili rezanaca na bazi graha i mahunarki. Također možete pokušati dodati tone povrća i umak za tjesteninu bez dodanog šećera i s niskim udjelom natrija. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close