O čemu se radi?

9 vrsta voća i povrća koje ima više vitamina C od naranče

Vjerovali ili ne, postoje neke vrste voća i povrća koje ima više vitamina od kraljice vitamina - naranče.
Lifestyle / Hrana | 21. 05. 2024. u 15:19 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji jako puno voća i povrća koje sadrži više vitamina C nego naranča, no znate li o kojim se točno namirnicama radi? U nastavku otkrivamo odlične izvore voća i povrća koje trebate uvrstiti u svoj jelovnik ako želite pravilnu i raznovrsnu prehranu. 

Sadržaj vitamina C visok je ne samo u narančama, već i u drugoj hrani, prenosi Food NDTV

Važnost ovog vitamina se ne može precijeniti, posebno u zimskoj sezoni. Osim što pomaže u  sveukupnom funkcioniranju tijela, ovaj skromni vitamin ima niz zdravstvenih prednosti. Naranče i citrusi su navodno kraljevi vitamina C, jer je poznato da sadrže vitamin u velikim količinama.

Samo jedna naranča može ispuniti značajan dio vaše preporučene dijetetske doze vitamina C. Ali jeste li znali da postoji mnogo više namirnica koje sadrže više vitamina C nego čak jedna cijela naranča? Donosimo 9 vrsta voća i povrća koje imaju više vitamina C od naranče:

1. Guava 

Žutom i crvenom voću obično se pripisuje visok sadržaj vitamina, ali guava je voće koje je iznimka. Jedan plod guave, težak 100 grama, sadrži više od 200 mg vitamina C (prema USDA), što je gotovo dvostruko više od onog u naranči.

2. Ananas

Ananas je podcijenjen izvor hranjivih tvari - ovo voće sadrži ogromne količine vitamina C. Mineral koji se rijetko nalazi u prirodnoj hrani, mangan, također se nalazi u ananasu, što ga čini odličnim dodatkom prehrani.

3. Jagode

 Jagode su posvuda poznate po svojim antioksidativnim svojstvima, ali su također, bogat izvor vitamina C. Njihov sadržaj vitamina C nešto je veći od onoga u jednoj naranči.

4. Kivi 

Ako tražite opciju zdravog međuobroka ili način da svojoj prehrani dodate više "zelenog", kivi je prava adresa. Samo jedan plod kivija sadrži do 84 mg vitamina C, s drugim važnim vitaminima poput vitamina K i E.

5. Mango

Mango je prirodno bogat vitaminom C i beta-karotenom, pa tako pomaže i u jačanju imuniteta. Zeleni mango zapravo ima više vitamina C nego žuti ili crveni mango.

6. Papaja 

Papaju je najbolje konzumirati u svježem stanju, bilo kao salatu ili u obliku soka. Samo jedna polovica papaje, ako se jede sirova, daje znatno veću količinu vitamina C od jedne naranče.

7. Brokula

Osim što je sjajno povrće za održavanje cjelokupnog zdravlja, brokula je također odličan prirodni izvor vitamina C, koji pomaže u obnavljanju oštećenog tkiva i održavanju zdravog imuniteta.

8. Kelj

Kelj ima brojne zdravstvene dobrobiti, a jedna od njih je visok sadržaj vitamina C i K. Ukusan sok od kelja je dobar način da ga dodate svojoj prehrani ili ga čak možete konzumirati u obliku pesto umaka, umjesto bosiljka.

9. Crvena i žuta paprika 

Crvena i žuta paprika super su bogate antioksidansima koji pomažu u održavanju zdravlja očiju i srca. Također sadrže velike količine vitamina C, koji podiže razinu kolagena te ima mnoge zdravstvene dobrobiti. 

Dakle, sljedeći put kada budete tražili načine da svojoj prehrani dodate proizvode koji su prirodno bogati vitaminom C, isprobajte jednu od ovih opcija umjesto obične naranče.

 

Kopirati
Drag cursor here to close