Sunce piči mi roštiljamo

Currywurst: Ikona Berlina koju je stvorila Herta Heuwer

Currywurst i dalje ostaje simbol Berlina i njemačke kulinarske tradicije, podsjećajući nas na Hertu Heuwer, ženu čiji je umak od curryja promijenio svijet brze hrane.
Lifestyle / Hrana | 01. 07. 2024. u 13:00 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Currywurst, jedno od najpoznatijih jela brze hrane u Njemačkoj, ima svoje korijene u Berlinu, zahvaljujući inovativnoj Herti Heuwer.

Rođena 30. lipnja 1913. godine u Königsbergu (današnji Kalinjingrad, Rusija), Herta je svojim kulinarskim umijećem stvorila recept koji je promijenio gastronomsku scenu Berlina.

1949. godine, u svojem štandu za brzu hranu na uglu ulica Kant i Kaiser-Friedrich-Strasse u Charlottenburgu, Herta je dodala začine i Worcestershire umak iz britanskog vojnog sektora Charlottenburga svom umaku od paradajza i luku.

Ovaj jednostavan dodatak pretvorio je običnu kobasicu u Currywurst, brzo i jeftino jelo koje je osvojilo srca Berlincana.

Currywurst je brzo postala popularna zbog svoje jednostavnosti, pristupačnosti i ukusnosti. Počevši s cijenom od 60 pfeninga, što je tada iznosilo otprilike 50 američkih centi, Currywurst je brzo osvojila Berlin i kasnije cijelu Njemačku.

Svojim kultnim statusom, postala je neizostavni dio berlinske kulinarske ponude.

Herta Heuwer je svojim radom stvorila ne samo omiljeno jelo već i dio berlinske kulturne baštine. Nažalost, kada je umrla 3. srpnja 1999. godine, Herta je ponijela tajnu svojeg recepta "u grob", čime je dodala misteriju začinjenu oko ovog omiljenog jela.

Currywurst i dalje ostaje simbol Berlina i njemačke kulinarske tradicije, podsjećajući nas na Hertu Heuwer, ženu čiji je umak od curryja promijenio svijet brze hrane.

Inače, glavni sastojci Currywursta su kobasica, umak od paradajza i curry začin. Umak može biti blago do vrlo začinjen, ovisno o preferencijama i regiji u kojoj se priprema.

Kopirati
Drag cursor here to close