Za energiju i koncentraciju

Hranjivo i brzo: Najbolje vrste doručka za školarce

Uđite u bilo koju učionicu i sigurno ćete vidjeti barem nekoliko djece kako klimaju glavom za svojim stolovima. Jedan od razloga za to je taj što, sigurno, računanje razlomaka i učenje stranog jezika nije tako zanimljivo.
Lifestyle / Hrana | 11. 09. 2024. u 12:28 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ali dio problema je u tome što mnoga djeca ne započinju dan doručkom koji im daje dovoljno energije da se usredotoče na učenje, prenosi HuffPost.

Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, 13 % djece školske dobi ujutro preskače doručak. To skače na 27 % za srednjoškolce.

Sigurno je da je bilo kakav doručak bolji nego nikakav, ali ako želite da vaše dijete započne dan doručkom koji uistinu hrani njegovo tijelo i um, pedijatrijski nutricionisti imaju nekoliko savjeta, uključujući informacije o tome kako se djetetove potrebe za hranjivim tvarima mijenjaju s ulaskom u srednju školu.

Hranjive tvari koje treba uključiti u doručak 

Općenito, postoje četiri glavne skupine hranjivih tvari na koje se treba usredotočiti kada odlučujete što bi vaše dijete trebalo jesti za doručak. " Ugljikohidrati, bjelančevine, vlakna i zdrave masti važne su hranjive tvari koje treba jesti za doručak,"  rekao je registrirani dijetetičar Tok-Hui Yeap, certificirani specijalist pedijatrijske prehrane. Objasnio je da će ove četiri ključne komponente djeci dati energiju potrebnu za funkcioniranje i usredotočenost u školi.

Alicia " Chacha" Miller, registrirana dijetetičarka specijalizirana za pedijatrijsku prehranu, ponudila je slične smjernice. Objasnila je da su ugljikohidrati i bjelančevine važni za opskrbu mozga i tijela energijom, a zdrave masti pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

Znate kako djeca u jednom trenutku imaju višak energije dok im se već u drugom spava?  Održavanje stabilne razine šećera u krvi pomaže u sprječavanju toga. Poput Yeapa, Miller je rekao da su vlakna za doručak također važna. Vlakna podupiru zdravlje crijeva i održavaju rad probavnog sustava, pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi i sprječavaju napade gladi dulje od doručka koji ne sadrži vlakna.

Sara Quinteros, još jedna registrirana dijetetičarka specijalizirana za pedijatrijsku prehranu, rekla je za HuffPost da kada djeca krenu u srednju školu, postaju gladnija zbog brzine kojom rastu. Rekla je da su mnogi srednjoškolci skloni hrani bogatoj ugljikohidratima. Iako su ugljikohidrati važna hranjiva tvar, rekla je, važno je da ta djeca također dobivaju dovoljno proteina jer im to pomaže u rastu i utažuje glad.

"Djeca srednje školske dobi obično imaju veće potrebe za kalorijama, proteinima i kalcijem kako bi se pripremili za pubertet" dodao je Yeap.

Svi ovi isti savjeti vrijede kada djeca krenu u srednju školu, prema sva tri dijetetičara. " Potrebe za prehranom u srednjoj školi vrlo su slične. Nikakve dodatne posebne promjene nisu potrebne osim što su potrebe za željezom veće zbog brzog rasta,"  rekao je Yeap. Neke namirnice bogate željezom koje se mogu uključiti u doručak uključuju tamno lisnato povrće, orašaste plodove, sjemenke i tost od cjelovitih žitarica.

Dakle, djeca trebaju ugljikohidrate, proteine, vlakna i zdrave masti za doručak. Ali kako izgleda jedan jutarnji obrok u kojem imamo sve te hranjive tvari? Evo nekoliko primjera:

Tost s maslacem od kikirikija: Quinteros je rekao da dodavanje žlice maslaca od kikirikija može povećati hranjivu vrijednost u njihovom doručku. Maslac od kikirikija ima sva četiri osnovna hranjiva u izobilju: proteine, ugljikohidrate, zdrave masti i vlakna.

Tost s avokadom i jaja: Sva tri dijetetičara veliki su ljubitelji uključivanja jaja u doručak jer su zlatni rudnik hranjivih tvari, uključujući proteine i zdrave masti. Avokado također ima ove hranjive tvari, plus vlakna. Quinteros je za tost preporučio korištenje kruha od cjelovitih žitarica, koji ima više vlakana i drugih hranjivih tvari, ali je dodao da je bijeli kruh obogaćen hranjivim tvarima, pa ako vaša djeca to više vole jesti, nemojte se uznemiravati.

Omlet sa špinatom i sirom: Sjećate li se Yeapove preporuke o povećanju željeza u obroku vašeg djeteta kada krene u srednju školu? Ispričala je da je jedan od načina za to dodavanje špinata u omlet. Sir osigurava kalcij i vitamin D.

Jogurt i voće: ako je vaše dijete ljubitelj slatkog, jogurt s voćem (Yeapova ideja za doručak) nutritivno je bogatiji način za početak dana od slatkih žitarica. Odaberite obični jogurt umjesto onog s dodatkom šećera; Dodavanje voća je zdraviji način zaslađivanja i oboje je puno vlakana.

Zob preko noći s pirjanim kriškama jabuke: ova Millerova ideja za doručak sadrži ugljikohidrate, proteine i vlakna iz zobi (obogaćena zob obično sadrži i omega-3 masne kiseline) i dodatna vlakna iz jabuka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close