Izbjegavajte je

Jedete kasno noću: Ova hrana će vam pokvariti dijetu (i san)

Umjesto biranja nezdrave hrane pune šećera koja će vas ostaviti sitim kratko razdoblje, radije birajte zdrav večernji obrok nakon kojeg nećete biti gladni.
Lifestyle / Hrana | 25. 09. 2024. u 09:12 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi smo ponekad uzeli neki slatkiš kasno navečer, bez obzira je li to bilo zbog nesanice ili nečeg drugog. No pogrešna hrana kasno navečer vam može naštetiti ako pokušavate smršaviti te može loše utjecati na vaš san, prenosi Cleveland Clinic.

Umjesto biranja nezdrave hrane pune šećera koja će vas ostaviti sitim kratko razdoblje, radije birajte zdrav večernji obrok nakon kojeg nećete biti gladni.

"Zdrava prehrana poboljšava kvalitetu i trajanje sna. A dovoljan san poboljšava kvalitetu vaše prehrane obuzdavanjem hormona gladi," objašnjava registrirana dijetetičarka Julia Zumpano, RD, LD.

Naš popis prikazuje vrste grickalica koje treba izbjegavati kasno navečer.

1. Grickalice koje rješavaju dosadu

Koliko puta ste uzeli neke grickalice dok gledate film, iz obične dosage. Niste bili gladni ali vam je nedostajalo da nešto grickate dok uživate u filmu. Upravo zbog takvih obroka gdje za par minuta pojedete vrećicu a da to niste ni skontali, postajete deblji. Osim toga, ovakve loše navike negativno utječu na vaš san.

2. Grickalice koje su pune ugljikohidrata

Jedan od najgorih izbora za kasne večernje obroke su žitarice i mlijeko. "Žitarice su pune ugljikohidrata, osobito ako su zaslađene - i budimo iskreni, obično i jesu", kaže ona.

Dodajte 1 šalicu bilo koje vrste kravljeg mlijeka i dobit ćete 8 grama proteina - plus 12 grama ugljikohidrata. "Korištenje punomasnog mlijeka također vam daje dodatne masne kalorije koje vam sigurno nisu potrebne na kraju dana", napominje ona.

Ako morate jesti žitarice, potražite marku koja ima vrlo malo šećera i puno vlakana i odmjerite 1 šalicu, predlaže ona. Zatim ga uparite s nezaslađenim mlijekom kao što je bademovo, sojino, laneno, konopljino ili kokosovo mlijeko.

3. Slane grickalice koje su masne i pune škroba

Ograničenje noćnog unosa kalorija dobro je za vašu dijetu. Ali to je teško učiniti sa slanim grickalicama kao što su čips ili tortilje.

"Ova hrana nije bogata hranjivim tvarima. Kalorične su – svaki mali zalogaj sadrži tonu njih," napominje Zumpano.

Što je još gore, otkriva da ovi slani zalogaji ne zadovoljavaju njezinu želju. "Umjesto toga, pokreću moju želju za slatkim, tako da na kraju pojedem još jedan (slađi) zalogaj!"

4. Grickalice koje vas drže budnima noću

"Kasnovečernji zalogaji trebali bi se fokusirati na hranu koja smiruje vaše tijelo i priprema vas za san", kaže Zumpano.

"Klonite se svega što je slatko ili sadrži kofein ili alkohol", savjetuje ona. To će stimulirati vaše tijelo. "Kolačići, čokoladice i bilo što bogato rafiniranim šećerom smanjit će razinu serotonina, otežavajući vam da zaspite", napominje ona.

Kofein i alkohol ometaju obrasce spavanja, otežavaju spavanje, te uživanje u dubokim fazama sna.

Sjetite se ovih savjeta sljedeći put kad vas uhvati želja za hranom kasno navečer. Cijenit ćete svoj zdraviji izbor kada dođe vrijeme da stanete na vagu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close