Ništa lakše!

Kako očistiti smočnicu u 4 laka koraka?

Čišćenje smočnice vam se možda čini kao naporan posao, no uz par trikova možete imati čist i organiziran prostor za pohranu hrane.
Lifestyle / Hrana | 30. 05. 2024. u 18:00 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira imate li namjensku smočnicu ili samo nekoliko polica u ormaru za skladištenje hrane, važno je održavati je čistom i organiziranom. S organiziranom smočnicom možete zaštititi svoju hranu od insekata, uštedjeti novac korištenjem proizvoda prije isteka roka trajanja i brz pristup sastojcima tijekom pripreme obroka, prenosi The Spruce.

Čišćenje smočnice možda oduzima malo vremena, ali što ako vam kažemo da to možete učiniti u samo četiri jednostavna koraka? Odvojite sat vremena i iznenadit ćete se koliko dobro vaša smočnica može izgledati i funkcionirati.

1. Ispraznite police smočnice

Izvadite sve iz smočnice. Ako nemate pult u blizini, prenesite stol ili stavite nekoliko kartonskih kutija na pod za sve.

2. Očistite skladišni prostor smočnice

Koristite usisivač s crijevom i četkom ili ručni usisivač za usisavanje mrvica i paučine. Pomiješajte malo tople vode i žlicu višenamjenskog sredstva za čišćenje u maloj kanti ili zdjelici. Umočite krpu od mikrovlakana u otopinu i cijedite dok ne prestane kapati. Počevši od vrha smočnice, obrišite svaku policu. Ne zaboravite na pod!

Ako vidite ili sumnjate na plijesan, očistite područje otopinom za dezinfekciju (slijedite upute na etiketi) ili upotrijebite maramice za dezinfekciju. Ostavite prostor da se osuši na zraku dok sortirate hranu koju treba vratiti na police.

3. Razvrstajte predmete u smočnici

Uklonite sve predmete koji pripadaju drugim mjestima i stavite ih na njihovo pravo mjesto. Nije dobra ideja pohranjivati sredstva za čišćenje uz prehrambene proizvode.

Skupite kartonske kutije ili vrećice za kupnju i vreće za smeće prije nego počnete sortirati. Označite jedno područje kao "za ostaviti", jedno kao "donirati" i jedno kao "smeće".

Provjerite datum isteka na svakom proizvodu i zatim odlučite kamo će ići. Bacite namirnice kojima je istekao rok trajanja, svu hranu na kojoj se vidi insekata, konzerve koje cure ili su izbočene i otvorenu hranu koja je ustajala. Donirajte hranu koju vaša obitelj ne voli ili stvari koje ste kupili previše.

4. Organizirajte i obnovite zalihe smočnice

Sad kada imate samo svoje "za ostaviti" stavke za rješavanje, odvojite malo vremena da organizirate svoju smočnicu. Ako se boca ili staklenka čini ljepljivom, obrišite je vlažnom krpom od mikrovlakana prije nego je vratite u smočnicu.

Stavite predmete koji se svakodnevno koriste, poput žitarica i grickalica, nadohvat ruke. Pohranite slične predmete (snack barove, vrećice za sokove, folije i vrećice za pohranu) zajedno u spremnike ili košare radi lakšeg pristupa. Obavezno označite spremnike.

Grupirajte slične stavke kako biste ih lakše pronašli. Razmislite o stavljanju svih predmeta za pečenje zajedno, svih konzerviranih proizvoda ili svih začina i aroma. Stavite otvorenu hranu u prozirne spremnike koji se mogu zatvoriti i, ako je moguće, reciklirajte komercijalnu ambalažu.

Hranu s najduljim rokom trajanja stavite na stražnju stranu police, a s kratkim rokom trajanja na prednju kako biste je upotrijebili prvu.

Nije bilo tako teško, zar ne?

Kopirati
Drag cursor here to close