U čemu je tajna?

Kako pohraniti svježe začinsko bilje da duže traje

Svježe začinsko bilje, jedno je od naših omiljenih sastojaka u kuhinji, za umake poput pesta te jela poput proljetne juhe od začinskog bilja.
Lifestyle / Hrana | 25. 06. 2024. u 14:35 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ispravno skladištenje svježeg začinskog bilja znači da ga možete duže zadržati svježim i izbjeći rasipanje hrane i novca, prenosi Food and Wine. Slijedite ove savjete kako bi vaše začinsko bilje ostalo svježe i spremno za upotrebu u svim vašim omiljenim receptima.

Čuvanje svježeg začinskog bilja poput peršina, metvice i bosiljka može biti teško jer brzo vene. No i za to ima lijeka. U nastavku otkrivamo kako pravilno pohraniti začinsko bilje da duže traje. 

Prvo pravilno očistite i pripremite svoje bilje kako biste mu osigurali dugovječnost. Uklonite zavojnu vezicu ili gumicu koja drži bilje u grozdovima kako bi moglo disati.

Zatim ga nakvasite pod mlazom vode, nježno otresajući svu prljavštinu. Nakon što je čisto, osušite začinsko bilje čistom kuhinjskom krpom. Uklonite što više vode kako biste spriječili rast površinskih bakterija i prljavštine.

Nakon što je vaše bilje pravilno očišćeno i osušeno, odrežite donji dio stabljike i skupite ga u male svežnjiće. Stavite ih uspravno u staklenku ili posudu napunjenu s oko 2 -4 cm vode, pazeći da lišće ne dodiruje vodu.

Nakon što ste sastavili svoj buket, stavite prozirnu plastičnu vrećicu preko vrha listova. Čuvajte peršin, kopar, vlasac i metvicu u hladnjaku. Bosiljak je najbolje držati na kuhinjskom pultu, ali na neizravnoj sunčevoj svjetlosti (ne želite da vam se bosiljak ugrije).

Uz ovu metodu buketa, vaše će začinsko bilje ostati svježije tjednima umjesto samo danima. Vlaga iz vode pomaže hidratizirati i osvježiti bilje, sprječavajući ga da prerano uvene.

Dok je meko bilje osjetljivije, tvrđe bilje poput ružmarina, kadulje, majčine dušice i origana ima malo veću fleksibilnost i ne suši se tako lako.

Iako se tvrđe bilje također može održavati svježim uz čašu vode, najbolji način da ih pohranite je da ih labavo zamotate u vlažan papirnati ručnik i držite u dobro zatvorenoj posudi ili vrećici za višekratnu upotrebu u hladnjaku kako biste spriječili ulazak kisika. Kako se papirnati ručnici suše, svakako ih ponovno navlažite.

Ako se vaše svježe začinsko bilje pravilno njeguje, može trajati i do dva do tri tjedna. Kako biste regulirali vlagu i maksimalno iskoristili ove savjete, razmislite o tome da začinsko bilje podijelite u manje posude i pohranite ih odvojeno.

Zamrznite ili osušite začinsko bilje kako bi duže trajalo 

Ako želite zadržati začinsko bilje još duže, zamrznite ga ili osušite. Za zamrzavanje otpornog bilja zamotajte ga u vlažni papirnati ručnik i stavite u označenu vrećicu za zamrzavanje koja se može zatvoriti.

Također možete podijeliti manje količine i zamotati ih u plastičnu foliju, a zatim ih spremiti u vrećicu za zamrzavanje za upotrebu.

Za zamrzavanje nježnijih biljaka, pomiješajte ih s nekoliko žlica ulja ili vode i zamrznite smjesu u posudi za led ili vrećici za zamrzavanje.

Ovo smrznuto bilje može trajati nekoliko mjeseci u zamrzivaču, dajući vam okus ljetnih vrtova čak i u jeku zime.

Za sušenje začinskog bilja kuhinjskom uzicom povežite tri ili četiri stabljike. (Ako su grozdovi preveliki, neće imati dovoljno protoka zraka za pravilno sušenje i mogli bi pljesnivi.)

Objesite skupljeno bilje na hladno, tamno mjesto daleko od sunčeve svjetlosti dok se potpuno ne osuši, jedan do dva tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close