Prirodni lijekovi

Osjetite olakšanje: 6 najboljih čajeva protiv nadutosti

U staroj Kini čaj se smatrao lijekom za mnoštvo bolesti, uključujući nadutost i probavne tegobe.
Lifestyle / Hrana | 04. 07. 2024. u 10:43 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se mnogi ljudi diljem svijeta još uvijek okreću biljnim čajevima kao prirodnom rješenju za ublažavanje nadutosti, prenosi Simpltea.

U ovom ćemo članku istražiti najbolje čajeve za nadutost, istražiti što je nadutost i čimbenike koji na nju utječu, odvagnuti prednosti i nedostatke konzumacije ovih čajeva te dati savjete o tome tko bi trebao piti ove napitke.

1. Čaj od paprene metvice

Čaj od paprene metvice je osvježavajući i umirujući napitak poznat po svojim dobrobitima za probavu. T

radicionalno se koristio za pomoć probavi i ublažavanje želučane nelagode. Prema McKay & Blumberg (2006), čaj od paprene metvice sadrži mentol koji opušta gastrointestinalno tkivo. Općenito je siguran, ali se preporučuje oprez osobama s određenim stanjima.

Za konzumaciju potopite jednu žličicu čistog organskog čaja od paprene metvice u vrućoj vodi 5-10 minuta, procijedite i zatim popijte. Nemojte prekoračiti dnevnu dozu od 1-2 šalice.

2. Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je umirujući i nježan napitak, cijenjen zbog svoje sposobnosti da ublaži probavne tegobe. Tradicionalno se koristio zbog svojih protuupalnih, antispazmodičkih i anksiolitičkih učinaka (McKay & Blumberg, 2006.).

Istraživanja na životinjama istaknula su njegovo snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje, iako su istraživanja na ljudima ograničena.

Za pripremu, potopite osušene cvjetove kamilice u vruću vodu 5-10 minuta. Konzumacija 1-2 šalice dnevno može pomoći u ublažavanju nadutosti.

3. Čaj od brusnice

Čaj od brusnice, napravljen od bobica američke biljke brusnice, bogat je fenolnim fitokemikalijama koje mogu imati antioksidativna i protuupalna svojstva (McKay & Blumberg, 2008.).

Iako je potrebno više istraživanja o njegovim učincima posebno na nadutost, popularan je izbor za cjelokupno zdravlje.

Za konzumaciju ovog napitka, potopite vrećice čaja od brusnice ili sušene brusnice u vruću vodu 10 minuta. Za početak će vam biti dovoljna 1 šalica ovog čaja dnevno.

4. Čaj od komorača

Čaj od komorača poznat je kod ublažavanja plinova i nadutosti (D., 2022.). Tradicionalno se koristio za liječenje grčeva želučanih mišića uzrokovanih gastrointestinalnim poremećajima.

Sjemenke komorača sadrže spojeve koji opuštaju glatke mišiće gastrointestinalnog sustava, smanjujući plinove i grčeve u želucu.

Za pripremu, kuhajte sjeme komorača u kipućoj vodi 10 minuta. Konzumirajte 1-2 šalice dnevno.

5. Planinski čaj

Planinski čaj je tradicionalni biljni čaj koji se široko konzumira u mediteranskim zemljama zbog svoje ugodne arome i okusa (Sezer & Uysal, 2021.).

Često se konzumira za ublažavanje simptoma prehlade i gastrointestinalnih poremećaja kao što su bolovi u želucu, probavne smetnje i nadutost. Ovaj napitak ima antioksidativno i protuupalno djelovanje, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli njegovi učinci na nadutost.

Za pripremu, kuhajte ovaj čaj u vrućoj vodi 5-10 minuta. Možete konzumirati 1-2 šalice dnevno. 

6. Čaj od lovorovog lista

Čaj od lovora, napravljen od lišća lovora, tradicionalno se koristi za liječenje gastrointestinalnih problema kao što su nadutost, poremećena probava i grčevi u želucu (Mohammed i sur., 2021.). Vjeruje se da ima antispazmatična svojstva koja pomažu opuštanju glatkih mišića gastrointestinalnog sustava.

Sve što trebate uraditi je potopiti lovorov list u vrućoj vodi 10 minuta. Za početak konzumirajte 1 šalicu dnevno. 

Kopirati
Drag cursor here to close