Ukusno i lagano!

Ovih 5 zdravih slastica mogu potaknuti metabolizam i sačuvati ravan trbuh

Ljeto je tu, a tako i naša želja za kornetima i sladoledima, te kolačima i slatkim ljetnim pitama.
Lifestyle / Hrana | 26. 06. 2024. u 12:40 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za one koji traže zadovoljstvo uz zdravu prehranu, stručnjaci preporučuju slatke zalogaje koji pospješuju metabolizam i smanjuju želju za hranom. Bogate proteinima, vlaknima i antioksidansima, ove alternative slatkim ljetnim desertima bez grižnje savjesti nude osjećaj uživanja, prenosi New York Post

Sophia Turner, dijetetičarka i suosnivačica SlimEtc-a objašnjava za SheFinds: "Metabolizam se odnosi na složeni niz kemijskih reakcija koje se događaju u tijelu kako bi se hrana koju jedemo pretvorila u energiju. Uključuje različite procese, poput razgradnje hranjivih tvari, sintetiziranja proteina i uklanjanja otpada."

Određene kombinacije hrane pokreću metabolizam, pomažući stroju, odnosno tijelu, da radi glatko i snažno. 

1. Svježi sir i ananas

Svježi sir ima nizak udio masti i visok udio proteina, kombinacija koja čuva mišićnu masu, održava vas sitima tijekom dana i ubrzava metabolizam kroz termički učinak hrane (TEF). To znači da tijelo sagorijeva više kalorija probavljajući proteine, nego masti i ugljikohidrate.

Kao tropski preljev, ananas sadrži vitamin C i enzim bromelain. Poznat po svojim protuupalnim svojstvima, bromelain također pomaže u apsorpciji hranjivih tvari, probavi i poboljšanoj metaboličkoj funkciji. Poznato je da ananas potiče miran noćni san i može pomoći u liječenju prehlade.

2. Zobeni muffini s borovnicama

Zob je složen ugljikohidrat i bogat je topivim vlaknima, pomaže probavi i metabolizmu, dok borovnice unose vlakna i antioksidanse u kalup za muffine, boreći se protiv oksidativnog stresa u tijelu i podupiru postupno oslobađanje energije.

Kao što Turner objašnjava, "Ova grickalica kombinira dobrobit cjelovitih žitarica, borovnica bogatih antioksidansima i dašak slatkoće. Ovi zobeni muffini s borovnicom prepuni su vlakana, vitamina i minerala koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, povećati osjećaj sitosti i ubrzati metabolizam."

Pročitajte još

3. Puding od chia sjemenki s bobičastim voćem

Chia sjemenke su bogate topivim vlaknima koja usporavaju probavu, potiču osjećaj sitosti i smanjuju apetit.

Schneider objašnjava: "Chia pudinzi su zasitni i izvrsni za zdravlje crijeva i probavne smetnje. Chia sjemenke su bogate topivim vlaknima, koja podržavaju metaboličko i probavno zdravlje, te omega-3 masnim kiselinama, koje su poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Bobičasto voće je bogato antioksidansima i vlaknima, pridonose zdravlju crijeva i pomažu u regulaciji metabolizma."

4. Bademi preliveni crnom čokoladom

Bademi preliveni tamnom čokoladom čine slatku poslasticu koja je prava blagodat za tijelo.

Schneider objašnjava: "Tamna čokolada posjeduje antioksidanse i flavonoide koji mogu zaštititi vaše stanice od oštećenja, smanjiti upalu i poboljšati cjelokupno zdravlje, dok bademi nude zdrave masti i vlakna koja podržavaju metabolizam i zdravlje crijeva."

Osim toga, pokazalo se da konzumacija tamne čokolade prije spavanja poboljšava san. Slatki snovi, nema što.

5. Parfe od grčkog jogurta

Grčki jogurt sadrži veliku količinu proteina i probiotika koji podržavaju mišiće, pomažu vam da dulje ostanete siti, poboljšavaju probavu i potiču metaboličku funkciju.

S bobičastim voćem bogatim antioksidansima, vlaknima i masnoćama korisnim za srce, koje se nalaze u mnogim orašastim plodovima, ovaj parfe je moćan. Za teksturu i brzi unos ugljikohidrata, prelijte granolom s niskim udjelom šećera.

 

Kopirati
Drag cursor here to close