Što mislite?

Ovo je pravi razlog zašto pivo dolazi u aluminijskim limenkama

S obzirom na to da pivo postoji u nekom obliku tisućama godina, nevjerojatno je primijetiti da pivo u limenkama postoji tek od 1935. Te je godine pivovara Gottfried Krueger iz Newarka, New Jersey, prvi put ponudila pivo u limenkama.
Lifestyle / Hrana | 14. 06. 2024. u 12:54 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije toga, pivo je bilo dostupno u bačvama, bocama i transportnim spremnicima zvanim growleri. Pakiranje piva u limenke bilo je revolucionarno i promijenilo je način razmišljanja potrošača o pivu i njegovoj konzumaciji, prenosi Food and Wine

Naravno, boce nisu odmah nestale. Dugo vremena, tijekom godina nakon zabrane u Americi, staklene posude bile su broj 1. Te su boce dolazile u svim oblicima, veličinama i bojama.

Limenke su uglavnom dolazile u jednoj veličini – 0.3 l – pa čak i kad se tehnologija poboljšala i aluminij postao standardni materijal, postojao je osjećaj među pivopijama da su limenke manje posude u usporedbi sa staklom.

To se počelo mijenjati kako su male ili "craft" pivovare nastajale u Sjedinjenim Državama. Dok su se neki craft brendovi rano okušali u pravljenju piva u limenkama, zasluge se mogu odati Oskar Blues Brewery sa sjedištem u Coloradu, koja je u ranim 2000-tima u potpunosti krenula s konzerviranjem i učinila pakiranje središnjim dijelom svoje prodaje i marketinga. Zašto limenke?

Postoji nekoliko uvjerljivih argumenata koje su pivari istakli o tome zašto su limenke očiti izbor za pakiranje piva. Prvi se odnosi na sprječavanje neugodnih okusa.

Neprijatni okusi dolaze u mnogo različitih oblika kada je u pitanju pivo. Najočitiji s kojim se pivopije susreću je "lightstruck", koji se u pivu pojavljuje kao aroma poput tvora. Kada plava UV zraka sunčeve svjetlosti udari u pivo, ono negativno reagira na spojeve alfa kiseline u hmelju, pretvarajući ga u specifičnu aromu.

Za pivo u boci to je uobičajeno. Što je čaša svjetlije boje, to je vjerojatnije da će pivo loše mirisati kad je na suncu. Prozirno staklo ne nudi zaštitu. Zeleno staklo nudi nešto, ali ne mnogo, a smeđe staklo nudi najveću pokrivenost u odnosu na ono što je komercijalno i izvedivo, dostupno u opcijama boja.

Limenke ne dopuštaju svjetlosti da prodre u pivo, zbog čega su odličan izbor za pohranu. Još jedan uobičajeni neugodan okus proizlazi iz oksidacije. Tada kisik ulazi u gotovo pivo, a rezultat je sličan mirisu mokrog kartona.

Kod piva u boci, koja su pokrivena čepom, kisik može prodrijeti kroz dio između ruba boce i čepa tijekom vremena, dopuštajući pivu da oksidira. To nije problem s limenkama, sve dok su pravilno napunjene i hermetički zatvorene.

Većina se pivovara slaže da je još jedna prednost limenki njihov utjecaj na okoliš. Prazne limenke su lakše od praznih boca, što ih čini lakšim za transport. Vjerojatnije je da će se limenke reciklirati umjesto staklenih boca.

Fleksibilnost određivanja veličine

Veličina limenke od 0.3 l još uvijek je iznimno popularna opcija za šest pakiranja, ali kako je broj pivovara u SAD-u porastao, mnoge su prihvatile veličinu od 0.4l za četiri pakiranja.

Veličina limenke od 0.5 l  također je postala sve popularnija na sportskim stadionima i velikim događanjima, kao i u trgovinama, gdje kupci vjerojatno kupuju samo jedno pivo. 

Jedna od najvećih dizajnerskih prednosti limenki je to što su prikladne za bazene i plaže te se mogu lako transportirati bez brige o razbijenom staklu. Limenke su odlične za planinarenje i kampiranje, dopuštajući vam da bezbrižno uživate.

 

Kopirati
Drag cursor here to close