Provjereno

Recept za pekmez od šljiva koji vam se sigurno neće pokvariti

Gotov pekmez možete jesti na žlicu, ali možete ga i dodati u kolače, koristiti kao nadjev palačinkama, buhtlama ili kiflicama.
Lifestyle / Hrana | 19. 08. 2024. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pekmez od šljiva jedan je od klasika među zimnicama, a mi vam donosimo recept kako da ga pripremite.

Pekmez od šljiva priprema se u omjeru 5 kg šljiva i otprilike 1 kg šećera, no šećer možete zamijeniti smeđim šećerom ili stevijom, prenosi Index.hr

Gotov pekmez možete jesti na žlicu, ali možete ga i dodati u kolače, koristiti kao nadjev palačinkama, buhtlama ili kiflicama.

Sastojci:

  • 5 kg očišćenih šljiva,
  • 1 kg šećera,
  • 2 žlice cimeta (po želji),
  • 2 vanilin šećera ( po želji)

Priprema:

  1. Šljive dobro operite, prerežite i maknite im koštice.
  2. U veći lonac s debljim dnom pomiješajte šljive i polovicu šećera pa kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Na početku kuhanja miješajte češće kako pekmez ne bi zagorio. Pekmez je potrebno kuhati otprilike 4 sata.
  3. Kada se šljive u potpunosti raspadnu dodajte ostatak šećera. Nije nužno iskoristiti sav šećer, već dozirajte po ukusu. Nastavite kuhati dok višak tekućine ne ispari. Pekmez je gotov kad izgubi gotovo svu tekućinu i postane gust.
  4. Po želji šljive dodatno usitnite štapnim mikserom. Pred kraj kuhanja dodajte cimet i vanilin šećer. Ako želite, dodajte i žlicu ruma.
  5. Još vrući pekmez prebacite u prethodno oprane i sterilizirane staklenke. Odmah poklopite čistim i novim poklopcima i stavite u pećnicu koju ste upalili na 140 stupnjeva.
  6. Kad dođe do 140 stupnjeva, smjesta je ugasite, ali napunjene i zatvorene staklenke ostavite unutra da se hlade zajedno s pećnicom. To će potrajati preko noći, ne vadite ih dok su mlake. Na ovaj će se način stvoriti vakuum i tako se pekmez neće pokvariti.
Kopirati
Drag cursor here to close