Jeste li je već probali?

Što je protuupalna dijeta i 6 namirnica koje treba jesti za vrijeme njenog trajanja

"Jednostavno rečeno, protuupalna dijeta, usmjerena je na hranu koja pomaže smanjiti kroničnu upalu u tijelu ", kaže registrirana dijetetičarka Marisa Moore.
Lifestyle / Hrana | 27. 06. 2024. u 08:49 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moore dalje napominje da je kronična upala povezana sa zdravstvenim stanjima poput bolesti srca, Alzheimerove bolesti, dijabetesa te reumatoidnog artritisa, kako prenosi Vogue

"Mnogi ljudi koriste krovni izraz za opisivanje prehrane koja ne pogoršava autoimuna stanja", kaže Jessica Wilson, MS, RDN. Zdrava prehrana koja izbjegava prerađenu hranu umjesto one cjelovite obično je dovoljna za održavanje ravnoteže tijela.

Ali ako posumnjate da vas unutarnja upala svladava, možda bi vrijedilo istražiti dijetu koja je dobra zbog svojih protuupalnih učinaka.

Mogu li dodaci prehrani  pomoći?

Oni koji se nadaju smanjenju unutarnje upale bez preispitivanja postojeće prehrane, bilo bi dobro da razmotre dodatke prehrani. Prema Wilsonu, iako ne postoji niti jedan dodatak za smanjenje upale, postoje mnogi potencijalni protuupalni spojevi.

Kao i s vašom prehranom, trebat će vam personalizirani pristup. "Kada je riječ o dodacima prehrani, trebat će vam prava opcija s najkvalitetnijom i klinički učinkovitom dozom", kaže ona.

"Ako je jesti određenu hranu teško, dodaci mogu popuniti te praznine", ističe Wilson. Kako bismo vam pomogli na vašem putu zdrave prehrane, evo šest namirnica koje mogu smanjiti upalu.

1. Losos i sardine

Riba, sjemenke i orašasti plodovi najvažniji su protuupalni sastojci. "Omega-3 masne kiseline mogu igrati ulogu u posredovanju (ublažavanju i/ili smanjenju) upalnog procesa u tijelu", kaže Wilson.

Masna riba poput skuše i tune - s lanenim sjemenkama, chia sjemenkama i raznim orašastim plodovima - također može osigurati vašu dnevnu dozu omega-"Redovita konzumacija orašastih plodova povezana je s nižim razinama upala i smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti", potvrđuje Sakaida.

2. Zeleni čaj

Dr. Andrew Weil (tvorac ranije spomenute protuupalne dijete Dr. Weil) preporučuje konzumaciju zelenog čaja zbog njegovih zaštitnih antioksidansi. Smatra se da se velika količina katehina u zelenom čaju (poznatih i kao flavonoidi, klasa polifenola koji se nalaze u biljkama) bori protiv upala.

Ako ste ljubitelj matche - hiper koncentriranog, visokokvalitetnog praha zelenog čaja - još bolje.

3. Bobičasto voće

Bobičasto voće poput malina, kupina i borovnica sadrži zaštitne fitonutrijente koje dr. Weil preporučuje za sprječavanje i ublažavanje upala. Osim toga, ukusni su i lako ih je uključiti u svoju rutinu putem grickalica, smoothieja i nadjeva za salatu.

4. Cjelovite žitarice

Smatra se da vlakna smanjuju upalu (s kolesterolom i šećerom u krvi) uravnotežujući pH i propusnost crijeva. I, kao što smo naučili, sretna crijeva čine bolji mozak.

"Cjelovite žitarice – poput zobi, kvinoje i smeđe riže – bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima, što sve može pomoći u smanjenju upale," kaže Sakaida. 

5. Kurkuma

Dok se brojne biljke i začini povezuju sa smanjenjem upale, kurkuma je najbolja. Svoje antioksidativno djelovanje možete zahvaliti polifenolu kurkuminu, aktivnom spoju korijena.

Odlučite se za kavu sa zlatnim mlijekom, začinite malo preko salate ili jednostavno ubacite začin u svoja dnevna jela za trenutačno jačanje imuniteta—i poboljšanu probavu.

6. Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ulja od sjemenki možda su zabranjena dijeta, ali ekstra djevičansko maslinovo ulje može vas potaknuti na život bez pretjeranih upala. Ulje je izvor zdrave masnoće i dokazano smanjuje upalne markere, zahvaljujući svojim antioksidansima, posebno oleokantalu (za koji je dokazano da ima protuupalni učinak sličan ibuprofenu).

 

Kopirati
Drag cursor here to close