Savjeti

Kako rashladiti i zaštititi kućne ljubimce tijekom ljetnih vrućina?

Ljeti se lako pregrijati — pogotovo kad ste prekriveni krznom.
Lifestyle / Životinje | 19. 07. 2024. u 08:44 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako možda znate koji su znakovi toplinskog udara kod ljudi, jeste li znali da ih i vaši kućni ljubimci mogu doživjeti? Čak i najzdravije pasmine pasa mogu biti osjetljive na pregrijavanje, prenosi Good Housekeeping.

Budući da naši krzneni prijatelji često daju prioritet ljetnoj zabavi a manje sigurnosti, na nama je da im pomognemo da budu dobro. Evo kako rashladiti svoje ljubimce tijekom ljetnih vrućina, te se pobrinuti da budu dobro.

1. Planirajte šetnje kad nije vruće

Kad vani postane vruće, planirajte svoje šetnje rano ujutro ili navečer, kad nije puno vruće.

"Neki psi ne znaju kada se prestati igrati," objašnjava LaCheryl Ball, D.V.M., veterinar u timu ASPCA Community Medicine. Zato se oslanjaju na nas da budemo njihov barometar.

Pobrinite se da imaju dovoljno hlada, posebno ako će dugo vremena provoditi vani, i pazite da ne trče previše. Ako vaš ljubimac počne pretjerano dahtati ili se čini da usporava, stanite, odnesite ga u hlad ii dajte mu malo vode.

Kućni ljubimci s ravnim licima poput mopsova, buldoga i perzijskih mačaka, kao i stariji i pretili kućni ljubimci te oni sa srčanim i plućnim bolestima, ne mogu tako učinkovito dahtati kako bi se rashladili, pa su još osjetljiviji na toplinski udar.

Kad se živa podigne, razmislite o tome da ove osjetljivije životinje držite dulje unutra. Čak bi i kućni ljubimci trebali imati pristup klima-uređaju ili ventilatorima, osobito za jako vrućih dana.

2. Pomozite spriječiti opečene šape

"Vrući pločnik može opeći jastučiće šapa," kaže Gary Richter, D.V.M., autor knjige The Ultimate Pet Health Guide. "Ako ne možete držati dlan na pločniku pet sekundi, vaš pas ne bi trebao hodati po njemu."

Kućni ljubimci s opeklinama na šapama šepaju i mogu odbiti hodati; gornji sloj kože na njihovim jastučićima mogao bi izgledati crven, s mjehurima i guliti se. Uvijek tražite pukotine i crvenilo između nožnih prstiju i na njihovim jastučićima, savjetuje Ball, jer su to znakovi da su možda previše izloženi.

3. Brzo ih ohladite ako primijetite da se čudno ponašaju

Ako ste u parku i primijetite da je vašem ljubimcu postalo previše toplo, stanite i odvedite ga negdje u sjenu da se odmori i popije vode, savjetuje Richter. Mokrom krpom ili ručnikom ohladite njihova stopala, glavu, šape, pazuhe, trbuh, leđa te vrhove ušiju.

(Nemojte koristiti ledenu vodu, jer to može utjecati na cirkulaciju i zapravo ih spriječiti da se ohlade, napominje Ball.) Nikada ne dopustite svom ljubimcu da pije iz jezerca, lokvi ili druge stajaće vode. Umjesto toga, sa sobom ponesite vodu te osigurajte svom ljubimcu hladnu i svježu tekućinu.

Ako ste kući ili možete unijeti svog ljubimca unutra, stavite im blizu ventilatora kako biste olakšali hlađenje isparavanjem, što se prirodno događa kod vrsta koje se obilnije znoje, kaže Ball.

Ako imate kućnog ljubimca s posebno gustim ili pahuljastim krznom, pitajte svog veterinara bi li mu više odgovarala kraća ljetna frizura ili brijanje i oduprite se porivu da ga obučete u slatku odjeću ili majicu kratkih rukava kada je toplo.

4. Nikada ih ne ostavljajte u vrućem autu

Ne samo da je iznimno opasno ostaviti ljubimca u vrućem automobilu, nego je u nekim državama i protuzakonito, kaže Ball.

Čak i s otvorenim prozorima u autu, toplina može porasti za 20 stupnjeva više od vanjske temperature u samo nekoliko minuta, što može dovesti do kobnog toplinskog udara. Ako ne možete uvesti svog ljubimca unutra, ostavite ga kod kuće.

 

Kopirati
Drag cursor here to close