Probajte!

Kako se riješiti mrava u kuhinji? 6 načina koji zaista djeluju

Nitko ne voli mrave, posebno ne blizu hrane u kuhinji. Zbog toga smo istražili najbolje načine kako ih se riješiti.
Lifestyle / Životinje | 31. 05. 2024. u 13:55 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mravi su česta kuhinjska štetočina i ulaze u kuhinju kroz male pukotine na prozorima, vratima i podovima. Ako imate mrave u kuhinji, ubijanje svakog kukca neće riješiti problem, prenosi The Spruce

Vjerojatno postoji kolonija mrava u blizini gdje mravi putuju naprijed-nazad noseći zalogaje hrane.

Srećom, obično se možete riješiti mrava u svojoj kuhinji i spriječiti povratak novih mrava bez stručne pomoći. Otkrivamo kako!

1. Temeljito očistite

Mrave privlače šećer i masna hrana. Najučinkovitiji način da se riješite mrava u kuhinji je održavanje čistoće vašeg prostora. Obratite pažnju na svakodnevno čišćenje kuhinje i izbjegavajte da mrvice, prolivena tekućina ili ostaci hrane predugo stoje. Mravi trebaju samo komadiće hrane, stoga pažljivo potražite male mrvice u kutovima ili ispod svojih ormarića koje možda inače preskočite očistiti.

2. Pravilno čuvajte hranu

Stavite hranu u zatvorene posude kako biste je zaštitili od mrava. Ostatke ili dodatnu hranu uvijek stavite izravno natrag u posudu nakon upotrebe, kako mravi ne bi mogli ući u otvorenu posudu ili uživati u ostacima. Mravi također vole hranu za kućne ljubimce, stoga hranu za njih stavite u hermetički zatvorenu posudu i očistite oko zdjelice gdje jedu.

3. Uklonite izvore vlage

Mrave također privlači voda. Popravite sve slavine koje cure ili stare vodovodne instalacije kako biste spriječili da mravi navale na izvor vode. Održavajte područja suhima i što je prije moguće očistite prolivenu vodu s pultova i podova.

Izbjegavajte stajaću vodu, uključujući sobne biljke i posude za vodu za kućne ljubimce, u vašoj kuhinji. Vlažni ručnici mogu biti dovoljni da privuku mrave, stoga ih redovito mijenjajte i razmislite o stavljanju nekih blizu ventilatora kako bi se brže osušili.

4. Koristite prirodna sredstva

Mravi se oslanjaju na mirise kako bi pronašli hranu i slijedili tragove koje stvara kolonija. Odvraćaju ih i određeni mirisi, a postoje prirodna sredstva i lijekovi koji koloniju mogu držati podalje od vaše kuhinje. Isprobajte neka od ovih domaćih rješenja za rješavanje mrava i održavanje kuhinje čistom:

Ulje paprene metvice: Isprobajte ulje paprene metvice da otjerate mrave. Stavite nekoliko kapi na pamučni štapić ili vatu. Zatim razdijelite jastučiće paprene metvice po kuhinji, uključujući kućanske aparate, blizu vrata i u smočnici.

Citrusi: Raspršite otopinu vode i nekoliko kapi limunovog ulja (možete koristiti i sok od limuna ili naranče) na svoje površine dok čistite kuhinju. Također možete pokušati ostaviti koru limuna ili naranče u blizini ulaznih točaka.

Cimet: Štapići cimeta, prah ili ulje mogu se koristiti za tjeranje mrava. Stavite cimet blizu ulaznih točaka u kuhinji.

Talog od kave: posipanje talogom od kave još je jedan učinkovit način odvraćanja mrava. Stavite talog kave u male zdjelice po kuhinji i pospite ga ispred vrata i u dvorištu kako biste se riješili mrava.

Kajenski papar: Slično cimetu i talogu kave, stavite kajenski papar u male zdjelice po kuhinji i pospite ga vani u svom dvorištu. Jak miris otjerat će mrave.

Ocat: Ocat je još jedno učinkovito kućno sredstvo za odvraćanje mrava. Očistite kuhinju s pomoću otopine vode i bijelog octa na površinama.

Soda bikarbona: Soda bikarbona prirodno odbija mrave, te je trebate posuti po kuhinji i pukotinama oko kuće.

Dijatomejska zemlja: Dijatomejska zemlja je netoksična, praškasta tvar i jako učinkovita u uklanjanju svih vrsta insekata, uključujući mrave. Postavite ga po svom vrtu i pospite prah duž vrata i podnih ploča kako mravi ne bi ušli.

5. Zapečatite ulazne točke

Pokušajte pronaći mjesto gdje mravi ulaze u vaš dom. Slijedite stazu mrava kako biste vidjeli možete li pronaći mjesto i obiđite svoj dom kako biste vidjeli postoje li još neke pukotine koje možete blokirati kako biste spriječili mrave da uđu.

6. Ciljajte kraljicu

Nažalost, riješiti se mrava je kompliciranije od samog ubijanja mrava radnika koje vidite u svom domu. Matica će nastaviti proizvoditi više mrava radnika, a može se čak i podijeliti u dvije kolonije, ostavljajući vas s većim problemom sa štetočinama.

Jedini učinkovit način za ubijanje mrava i rješavanje problema je ciljanje matice. Odaberite otopine koje će mravi donijeti natrag u svoju koloniju i otrovati gnijezdo.

Evo dva rješenja koja se fokusiraju na eliminaciju kraljice i cijele kolonije:

Boraks i šećer: Napravite mješavinu od 1⁄2 šalice šećera, 1⁄2 šalice boraksa i 1 šalice vode. Namočite pamučne kuglice u smjesu i zatim ih stavite po kuhinji i na stazu mrava. Mrave privlače šećer i voda iz mješavine i oni će na kraju odnijeti boraks natrag u gnijezdo kako bi otrovali koloniju.

Komercijalni mamci za mrave: Mamci za mrave ciljaju i na maticu tako što uključuju otrov koji mravi radilice odnose natrag u svoje gnijezdo. Mamac truje cijelu koloniju, uključujući i maticu, tako da se ne mogu proizvesti novi mravi.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close