Što mislite?

Koliko očiju ima pauk? Evo što znanost kaže

Znanstvenici su ispitivali koliko očiju ima pauk i koliko se razlikuje od drugih životinja.
Lifestyle / Životinje | 12. 06. 2024. u 12:18 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oči postoje u gotovo svim oblicima u životinjskom svijetu - od neobično oblikovanih zjenica, do svijetlih boja, pa čak i kod nekih životinja koje su evoluirale bez njih. Ali što je sa stvorenjima koja gmižu planetom Zemljom? U nastavku istražujemo koliko očiju ima pauk, i što znanost kaže o tome, prenosi IFL Science.

Tipično, većina pauka ima osam očiju u četiri para. Međutim, neke vrste imaju šest očiju, poput smeđih pauka samotnjaka, a neke samo dva ili četiri ili samo rudimentarne ostatke.

Unatoč tome što imaju puno više očiju od ljudi, pauci zapravo ne vide sve tako dobro. Umjesto toga, mnogo se više oslanjaju na dodir i vibracije, au nekim slučajevima čak i na mirise.

Važno je zapamtiti da pauci broje oko 45 000 vrsta i – što je najvažnije – oni nisu kukci, već pripadaju paučnjacima, klasi člankonožaca. Zbog ove raznolikosti, neki su pauci razvili izvrstan vid, dok su neke vrste evoluirale tako da uopće nemaju oči.

Kako su raspoređene paukove oči?

Za razliku od insekata, koji imaju složene oči, pauci imaju oči slične ljudskim, ali sa samo jednom lećom (ljudi imaju dvije), piše Science News.

Najveći središnji par, ili ponekad parovi, očiju koje su okrenute prema naprijed nazivaju se primarnim očima, poznatim kao anteromedijalne oči ili AME. Za razliku od sove koja može okrenuti vrat kako bi vidjela široko vidno polje, pauci imaju oči oko glave koje im daju veće vidno polje budući da nemaju vrat za okretanje.

Paukove oči raspoređene su na stranama njihovih glava kako bi ih zaštitile od grabežljivaca ili kako bi uočile plijen pod različitim kutovima. Te se oči nazivaju sekundarnim očima i mogu se klasificirati kao anterolateralne, posterolateralne ili posteromedijalne oči ovisno o njihovom položaju na bočnoj strani glave.

Dokument iz 2017. uspoređivao je dijagrame različitih rasporeda očiju, pokazujući raznolikost unutar različitih obitelji pauka.

Što kaže istraživanje na temu paukovih očiju?

Provedeno je znanstveno istraživanje o vidu pauka skakača. Imaju tipičan raspored od osam očiju u četiri para. Međutim, pauci skakači imaju povećan jedan od tih parova,, s dva velika oka na prednjem dijelu glave, a zatim više očiju sa strane koje pomažu otkriti kada im se nešto približava.

Eksperimenti su otkrili koliko su pauku važne ove oči i čak su otkrili da mogu prepoznati paukove koje su već sreli.

Kopirati
Drag cursor here to close