Zanimljivo...

Ovih 5 životinja bi najvjerojatnije preživjele globalnu katastrofu

U slučaju globalne katastrofe, ovih 5 vrsta životinja bi zbog svojih karakteristika ostale žive.
Lifestyle / Životinje | 12. 06. 2024. u 11:28 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udovoljite mi i pustite me da vas uputim u jednu malu hipotetičku situaciju. Zemlja je pretrpjela veliku katastrofu, ljudski život kakav poznajemo izbrisan je s lica planeta i ostalo je samo nekoliko vrsta živih bića, no pitanje je koje su vrste dorasle zadatku preživjeti takvu apokalipsu? Istražujemo naših pet najboljih kandidata, prenosi IFL Science

1. Tardigrade ili vodeni medvjedi

Prvo na našem popisu mora biti svačije omiljeno mikroskopsko stvorenje. Poznato je da tardigradi prežive u gotovo svakom ekstremnom okruženju koje Zemlja može proživjeti.

Prema National Geographicu, oni su "najneuništiva životinja na Zemlji". Mogu se probijati kroz dine, preživjeti smrzavanje, pa čak i živjeti na velikim nadmorskim visinama.

Znanstvenici su otkrili da protein nazvan Dsup može zaštititi genetski materijal u svakoj stanici tardigrade čineći sićušni štit od opasnih čestica. Oni mogu preživjeti visoke razine radijacije koje većina drugih stvorenja ne bi mogla - čak postoje neke priče da bi mogli biti na Mjesecu.

2. Žohari

Prelazeći na našu drugu životinju, bila bi šteta ne spomenuti skromnog žohara. Budući da su preživjeli udar asteroida koji je izbrisao dinosaure, imaju prilično dobre šanse preživjeti sljedeći globalni katastrofalni događaj.

Dio razloga za njihov uspjeh su i njihova veličina i njihove prehrambene navike. Ovi insekti s ravnim tijelom mogu se ugurati u sićušne pukotine do kojih druga stvorenja ne mogu doći. Osim toga, umjesto da se oslanjaju na jednu vrstu izvora hrane, oni će uglavnom konzumirati bilo što, čak i ako to tehnički nije hrana.

Žohari su također nevjerojatno otporni na toksine kao što su insekticidi, što ih čini jednim od stvorenja na Zemlji kojih se najteže riješiti.

3. Lešinari

Ovisno o uvjetima katastrofe, neke bi životinje mogle imati koristi od globalne krize. Lešinari bi, na primjer, također mogli preživjeti nešto poput zombi apokalipse, a uz obilje nemrtvih strvina okolo mogli bi čak i napredovati.

Imaju i posebno prilagođene želuce s kiselinom koja je sposobna probaviti neke prilično gadne bakterije, tako da bi potencijalno mogli probaviti neka zombi crijeva.

4. Morski psi

Nismo do sada obraćali pažnju na more. Tamo dolje preživljavaju svakakva stvorenja neobičnog izgleda i posebno su prilagođena životu u tami i ekstremnom pritisku koji dolazi iz dubokog oceana.

Iako bi potencijalna apokalipsa mogla prouzročiti razne probleme za oceane, poput zakiseljavanja ili ekstremnog porasta razine mora, neka bi stvorenja mogla preživjeti.

Grenlandski morski psi iznimno su dugovječni, a poznate jedinke prežive više od 400 godina. Poznato je da su proživjeli oba svjetska rata i testiranja nuklearnog oružja i dokazi su im pred očima.

Morski psi su također prisutni na Zemlji još prije drveća i prije nego što je Saturn imao prstenove, tako da postoji dobra šansa da će barem jedna od 500 vrsta morskih pasa preživjeti.

5. Carski pingvini

Pokušaj uključivanja većih životinja na ovaj popis posebno je težak. Mnogi su razvili posebne prilagodbe i ne bi preživjeli u staništu promijenjenom globalnom katastrofom.

Nešto poput medvjeda, iako bi moglo hibernirati tijekom zime, i dalje bi trebalo mnogo hrane da preživi nakon što završi zimski san. Deve su također sposobne preživjeti bez hrane ili vode na periode i mogu preživjeti ekstremne vrućine.

Na suprotnoj strani ljestvice, zamjenski znak pod brojem pet je carski pingvin. Carski pingvini mogu preživjeti neke od najbrutalnijih ekstremnih niskih temperatura koje Antarktik može zadesiti, uključujući brzine vjetra od 200 kilometara (124 milje) na sat i temperature od -50 °C (-58°F).

Također mogu preživjeti nekoliko tjedana bez jela živeći od masnih rezervi. Oni zauzimaju neka od najudaljenijih područja na Zemlji i stoga bi jednostavnom logistikom mogli izbjeći zombije ili širenje bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close