Talijanski proizvođači

Modna afera trese Italiju: Dior i Armani pod istragom

Tijekom godina, nekoliko istraga otkrilo je loše radne uvjete u tisućama radionica koje vode kineski imigranti, uglavnom u Pratu, povijesnom središtu talijanske tekstilne industrije.
Lifestyle / Moda | 19. 07. 2024. u 00:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dior nastoji ublažiti sve veću krizu u odnosima s javnošću koja je nastala zbog talijanske istrage o nezakonitim praksama nekih njihovih dobavljača. Izjavili su da su obustavili narudžbe od tih proizvođača i osporili neke informacije koje su kružile medijima i izazvale bijes na društvenim mrežama.

Nakon prošlomjesečnih vijesti o istrazi zbog optužbi za izrabljivanje radnika u nekoliko kineskih tvrtki u Italiji koje proizvode luksuznu robu, talijansko tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja izjavilo je u srijedu da je pokrenulo novu istragu. Ova istraga je usmjerena protiv nekoliko tvrtki iz Dior Grupe i Armani Grupe zbog mogućeg obmanjivanja potrošača.

"U oba slučaja tvrtke su možda davale neistinite izjave o svojoj poslovnoj etici i društvenoj odgovornosti, posebno u vezi s radnim uvjetima i poštivanjem zakona njihovih dobavljača", stoji u izjavi tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, prenosi WWD.

"Tvrtke su isticale zanatski rad i kvalitetu svojih proizvoda. Međutim navodno su koristile materijale iz radionica i tvornica koje zapošljavaju radnike s neadekvatnim plaćama za izradu nekih artikala i modnih dodataka", dodalo je tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja.

Dodaje se da su zaposlenici također radili prekomjerne sate u neadekvatnim uvjetima za zdravlje i sigurnost.

Odgovor Armanija i Diora

"Armani Grupa priznaje da je pokrenuta istraga zbog navodnih nepoštenih poslovnih praksi povezanih s našim izjavama o društvenoj odgovornosti. Tvrtke uključene u istragu u potpunosti surađuju s vlastima, smatraju da su optužbe neosnovane i uvjerene su u pozitivan ishod istrage", izjavio je Armani.

U zasebnoj, detaljnijoj izjavi, Dior je rekao da surađuje s talijanskim vlastima nakon što je obaviješten o otkriću nezakonitih praksi kod dva njegova dobavljača zadužena za djelomično sastavljanje muških kožnih proizvoda.

"Kuća Dior oštro osuđuje ove nedopustive postupke, koji su u suprotnosti s našim vrijednostima i kodeksom ponašanja koje su ovi dobavljači prihvatili. Takve prakse ne odražavaju stvarnost rada naših obrtnika ni dugogodišnju suradnju s Italijom", stoji u izjavi.

"Nijedna nova narudžba neće biti dana ovim dobavljačima u budućnosti. Diorovi timovi intenzivno rade na unaprjeđenju postojećih procedura. Unatoč redovnim kontrolama, ova dva dobavljača su očito uspjela prikriti svoje prakse", dodali su iz Diora.

Diorov ugled je narušen

Diorov ugled je narušen izvještajima iz prošlog mjeseca, koji tvrde da su neki njihovi proizvodi izrađeni u takozvanim sweatshopovima te da su neke njihove torbe koštale samo 53 eura za izradu, dok se prodaju za oko 2600 eura.

Francuska modna kuća je osporila te informacije, prenosi Index.

"Neki članci spominju potpuno lažne činjenice. Prvo, navode da su dotični dobavljači proizvodili ženske torbe, dok su zapravo sudjelovali samo u djelomičnom sastavljanju muških kožnih proizvoda. Drugo, tvrde da su troškovi proizvodnje tih torbi smiješno niski. Treba napomenuti da je profitna marža kuće Dior u potpunosti u skladu s onom u luksuznoj industriji i ništa nalik onome što je navedeno", stoji u izjavi.

"Dior će pratiti razvoj svojih proizvoda, posebno integraciju proizvodnje u vlastite ateljee, i nastavit će osiguravati najbolje radne uvjete za sve koji sudjeluju u izradi najkvalitetnijih Diorovih proizvoda", dodano je u izjavi.

Loši uvjeti u tisućama radionica

Dior je istaknuo da već više od 30 godina surađuje s najvećim talijanskim dobavljačima, pridonoseći stvaranju 4000 radnih mjesta.

Tijekom godina, nekoliko istraga otkrilo je loše radne uvjete u tisućama radionica koje vode kineski imigranti, uglavnom u Pratu, povijesnom središtu talijanske tekstilne industrije.

S pojavom društvenih medija, informacije o ovim problemima brzo se šire, stvarajući pritisak na luksuzne brendove da reagiraju. Također, investitori sve više obraćaju pažnju na ekološke, društvene i upravljačke standarde, što dodatno povećava hitnost rješavanja ovog pitanja za te brendove.

Talijanska podružnica tvrtke LVMH stavljena pod sudski nadzor u lipnju

Podsjećamo, talijanska podružnica tvrtke LVMH, koja proizvodi Dior torbe, stavljena je pod sudski nadzor početkom lipnja nakon istrage koja je otkrila da je poslove davala kineskim firmama smještenim u Italiji, a koje su loše postupale s radnicima.

Istraga se fokusirala na četiri manja dobavljača smještena u blizini Milana, koji su zapošljavali 32 osobe. Dvoje od njih bili su ilegalni imigranti, a sedmero nije imalo svu potrebnu dokumentaciju za rad.

Između ožujka i travnja talijanska policija provela je inspekcije kod dobavljača. Otkrili su loše radne uvjete, s nedostatkom osnovnih higijenskih i zdravstvenih standarda potrebnih za etično poslovanje, prema sudskom dokumentu.

Među najgorim prekršajima utvrđeno je da su zaposlenici spavali na radnom mjestu kako bi bili dostupni 24 sata dnevno. Sigurnosni uređaji na strojevima su uklonjeni kako bi rad bio brži, što je smanjilo troškove proizvodnje na samo 53 eura po torbi, koja se inače prodaje za 2600 eura, navedeno je tada.

Kopirati
Drag cursor here to close