Nikad nije kasno za ljubav

4 poruke koje odrasla djeca trebaju čuti od roditelja

Iako već odrasli, sva djeca imaju iste potrebe koje se ne mijenjaju tijekom njihovog života. Svako od njih želi biti voljeno i prihvaćeno.
Lifestyle / Obitelj | 24. 09. 2024. u 09:36 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Recite svom odraslom djetetu da ste ponosni na njega, čak i ako mislite da ono to već zna.

Ako ste mislili da odrasla djeca ne trebaju riječi pažnje i ljubavi, prevarili ste se. Iako već odrasli, sva djeca imaju iste potrebe koje se ne mijenjaju tijekom njihovog života, prenosi Psychology Today. Svako od njih želi biti voljeno i prihvaćeno. U nastavku vam donosimo par stvari koje odrasla djeca žele najviše čuti.

"Tako sam ponosan na tebe." Kao i mlađa djeca, odrasla djeca žele i trebaju čuti kako su njihovi roditelji ponosni na njih. Nisam siguran da će djeca ikada potpuno prestati željeti odobravanje svojih roditelja. Iako se odrasla djeca mogu sramiti da traže ovakvu vrstu ljubavi, s vremena na vrijeme bi trebali otvoriti svoje srce i biti ranjivi.

S druge strane roditelji bi trebali biti svjesni činjenice da bez obzira koliko je njihovo dijete staro, nikad nije staro za iskazivanje ljubavi i podrške. Recite im da ih volite iako oni to već znaju.

"Ti si više nego dovoljan." Ova fraza ide ruku pod ruku s "Ponosan sam na tebe." U svom poslu radim s mnogim liječnicima, a nedavno je jedna opisala prelazak sa specijalizanta na liječnika. Kada je roditeljima govorila o svom prvom poslu i novcu koji će zaraditi, majka nije izrazila ponos i radost zbog truda svoje kćeri. Umjesto toga, mama je usporedila novi posao svoje kćeri s "prestižnijom" medicinskom specijalnošću s većim potencijalom zarade.

Sa suzama u očima, uspješna žena ispred mene opisala je osjećaj da nikada neće biti dovoljna. Pitate se što je trebala čuti? "Nešto poput - tako smo ponosni na tebe i izbore koje si napravila. Ono što radiš je nevjerojatno." Trebala je čuti: "Ti si više nego dovoljna."

"Vjerujem u tebe." Svaki se roditelj treba potruditi da svom djetetu kaže koliko vjeruje u njega i njegove sposobnosti. Osim što ovakve rečenice mogu pomoći djeci da jačaju svoje samopouzdanje, pomoći će im da postanu svjesni svoje jačine i stvari koje mogu postići.

Također, ovakvim stavom roditelji pokazuju djeci da svoje probleme mogu rješavati sami i tako se bolje pripremati za sve ono što im život donese.

"Volim te." Djeca nikad neće prerasti želju da čuju da su voljena. Zato, dragi roditelji, govorite svojoj djeci koliko ih volite bez obzira na to što su već odrasli. Ove riječi imaju ogromnu važnost bez obzira na to koliko su puta izgovorene.

U mnogim obiteljima te se poruke nikada nisu dogodile, rijetko se događaju ili su prestale u odrasloj dobi. Imajte na umu da nikad nije kasno da kažete svom djetetu koliko ga volite i koliko vam je drago što je ono baš vaše.

Kopirati
Drag cursor here to close