Pridržavaju li ih se vaša djeca?

Ovo su 4 zdrave navike kojima trebate naučiti svoju djecu

Učenje djece zdravim navikama, od malih nogu, ključno je za njihovu opću dobrobit i postavlja temelje za zdrav život.
Lifestyle / Obitelj | 13. 06. 2024. u 12:59 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao roditelji, igramo ključnu ulogu u oblikovanju navika naše djece, a fokusiranjem na četiri bitne navike, možemo ih osnažiti da vode zdrav i sretan život, prenosi Pucker Mob

U ovom ćemo članku istražiti ove četiri ključne navike: prehranu, tjelesnu aktivnost, spavanje i higijenu. Ranim usađivanjem ovih navika možemo opremiti svoju djecu potrebnim alatima za donošenje pozitivnih odluka i davanje prioriteta svom zdravlju. 

1. Prehrana – izgradnja temelja za dobro zdravlje

Pravilna prehrana je temelj dobrog zdravlja i igra važnu ulogu u rastu i razvoju djece. Poučavajući svoju djecu zdravim prehrambenim navikama, možemo im osigurati osnovne hranjive tvari koje su im potrebne za optimalno blagostanje.

Za početak, ključno je uvesti raznovrsno voće, povrće, cjelovite žitarice i nemasne proteine u njihovu prehranu. Ove skupine namirnica bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima, koji podržavaju zdrav rast i jačaju njihov imunološki sustav. Potaknite svoju djecu da istražuju različite okuse i teksture uključivanjem različitog voća i povrća u svoje obroke.

 Uključivanje djece u kupovinu namirnica, planiranje obroka i kuhanje može učiniti proces učenja ugodnim i privlačnim. Odvedite ih na tržnicu ili u trgovinu i pustite ih da odaberu svoje omiljeno voće i povrće.

Uključite ih u pripremu obroka dopuštajući im da pomognu u pranju, sjeckanju ili miješanju sastojaka. Ovaj praktični pristup potiče njihovo razumijevanje izbora zdrave hrane i daje im osjećaj postignuća.

2. Tjelesna aktivnost – aktivna tijela, aktivni umovi

Redovita tjelesna aktivnost ne samo da je ključna za tjelesnu dobrobit djece, već  ima dubok utjecaj na njihovo mentalno i emocionalno zdravlje. Potičući našu djecu na redovitu tjelesnu aktivnost, pomažemo im da razviju snažna tijela i aktivan um.

Brojne su prednosti uključivanja tjelesne aktivnosti u dnevne rutine naše djece. Prije svega, redovita tjelovježba pomaže u izgradnji jakih mišića i kostiju, potičući zdrav rast i razvoj. Također poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, povećava izdržljivost i poboljšava ukupnu razinu kondicije.

Kako bi tjelesna aktivnost bila ugodna za djecu, bitno je dopustiti im da se bave aktivnostima u kojima iskreno uživaju. Potaknite svoju djecu da se bave sportom, plesom, plivanjem ili vožnjom bicikla. Neka istražuju različite aktivnosti i otkriju svoje strasti.

3. Spavanje – punjenje baterija za optimalan rast

Uspostava dosljedne rutine spavanja ključna je za promicanje zdravih obrazaca spavanja. Potaknite opuštanje prije spavanja, poput čitanja knjige, kupanja u toploj kupki ili vježbi opuštanja. Ove aktivnosti signaliziraju tijelu da je vrijeme da se pripremi za spavanje.

Stvaranje mirnog i ugodnog okruženja za spavanje jednako je važno. Pobrinite se da spavaća soba vašeg djeteta bude tiha, tamna i na ugodnoj temperaturi. Razmislite o korištenju umirujućih noćnih svjetala ili strojeva za bijeli šum kako biste stvorili spokojan ambijent. Mekana posteljina i potporni madrac također pridonose iskustvu mirnog sna.

Ključno je odrediti vrijeme spavanja primjereno dobi kako biste osigurali da vaše dijete svake noći spava preporučenu količinu. Američka akademija pedijatara preporučuje da djeca predškolske dobi (3-5 godina) spavaju 10-13 sati, djeca školske dobi (6-12 godina) 9-12 sati, a tinejdžeri (13-18 godina) 8-10 sati.

Prema dr. Monici Martinez-Rubio, renomiranoj pedijatrijskoj endokrinologinji u pedijatrijskom endokrinom i metaboličkom centru Floride (PEMC), ispravan raspored i obrazac spavanja ključni su za zdrav razvoj djeteta koje raste. To uključuje i odgovarajuću hormonsku ravnotežu za rast.

4. Higijena – promicanje zdravlja i dobrobiti

Redovito pranje ruku sapunom i vodom jedna je od najvažnijih higijenskih navika koju trebamo naučiti našu djecu. Potaknite ih da peru ruke prije jela, nakon korištenja kupaonice i nakon igranja na otvorenom.

Naučite djecu da pokriju usta i nos kada kašlju ili kišu. Potaknite ih da koriste maramicu ili lakat kako bi spriječili širenje bakterija.

Dentalna higijena još je jedan važan aspekt cjelokupnog zdravlja. Potaknite svoju djecu da peru zube najmanje dva puta dnevno, ujutro i navečer, koristeći pastu za zube s fluorom. Naučite ih pravilnim tehnikama četkanja, uključujući četkanje svih površina zuba i njihovog jezika.

 

Kopirati
Drag cursor here to close