Ostavlja posljedice

Ovo su znakovi emocionalnog zanemarivanja u djetinjstvu i kako to utječe na vas sada

Ako ste odrasli u obitelji u kojoj vaše emocionalne potrebe nisu bile zadovoljene, to bi moglo imati trajne posljedice na vaše odnose s drugima.
Lifestyle / Obitelj | 19. 09. 2024. u 15:03 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu može imati dugotrajne posljedice. Javlja se kada vaši skrbnici ne odgovaraju na odgovarajući način na vaše emocionalne potrebe, prenosi Psych Central

Ako ste odrasli u obitelji u kojoj vaše emocionalne potrebe nisu bile zadovoljene, to bi moglo imati trajne posljedice na vaše odnose s drugima.

Možda ste hiper neovisni jer ste morali brinuti o svojim emocionalnim potrebama ili odrasti prije nego što ste bili spremni za to. Također možete doživjeti probleme mentalnog zdravlja poput tjeskobe ili depresije.

Emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu može imati dugotrajne posljedice. Znanje kako se nositi s tim kao odrasla osoba može vam pomoći da prijeđete preko prepreka s vašim skrbnicima koji ne zadovoljavaju vaše emocionalne potrebe.

Znakovi emocionalnog zanemarivanja kod djece

Emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu događa se kada su skrbnici ili roditelji emocionalno odsutni iz djetetova života. Može se dogoditi kada djetetove osnovne emocionalne potrebe nisu zadovoljene.

Emocionalno zanemarivanje može se klasificirati kao zlostavljanje djeteta u mnogim situacijama, iako nije uvijek učinjeno namjerno. Trebali biste potražiti neke znakove koji mogu signalizirati emocionalno zanemarivanje djece.

1. Depresija

Depresija se može pojaviti kod djece kao znak emocionalnog zanemarivanja, posebno kod vršnjaka koji također nemaju pozitivnu podršku vršnjaka u adolescenciji.

Depresija je stanje mentalnog zdravlja koje karakterizira loše raspoloženje i niz drugih simptoma koji utječu na način na koji razmišljate, osjećate i ponašate se. Djeca također mogu pokazivati suicidalne misli, koje mogu biti povezane s depresijom.

2. Poteškoće s emocionalnom regulacijom

Kada se emocionalno zanemarivanje dogodi u djetinjstvu, dijete može imati problema s reguliranjem vlastitih emocija. Budući da njihovi roditelji ne prepoznaju emocije, oni možda nemaju zdrave načine  za njihovo izražavanje.

Istraživanje iz 2023. podupire ovu ideju jer postoji veza između emocionalnog zanemarivanja u djetinjstvu i nemogućnosti reguliranja emocija. Autori također ističu da emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu može promijeniti funkcionalnu aktivnost mozga koja je povezana s emocionalnom regulacijom.

3. Strah i izbjegavanje društvenih situacija

Dijete koje doživljava emocionalno zanemarivanje može se bojati drugih i izbjegavati društvene situacije. Mogu izbjegavati druge jer ne vjeruju da će im itko pružiti emocionalnu sigurnost ili podršku.

4. Nisko samopoštovanje

Djeca koja dožive emocionalno zanemarivanje možda neće moći točno sagledati sebe i svoju vrijednost. Istraživanje iz 2021. koja je ispitivalo utjecaj maltretiranja i zanemarivanja djece otkrilo je vezu između maltretiranja i zanemarivanja te niskog samopoštovanja i simptoma depresije.

Znakovi emocionalnog zanemarivanja kod odraslih

Učinci emocionalnog zanemarivanja u djetinjstvu mogu trajati i do odrasle dobi i imati značajan utjecaj na mentalno zdravlje pojedinca. Neki znakovi u odrasloj dobi mogu značiti emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu.

1. Osjećaj praznine

Osjećaj praznine ili obamrlosti može biti uobičajeno iskustvo za ljude koji su u djetinjstvu doživjeli emocionalno zanemarivanje.

Ponekad to može biti povezano sa simptomima depresije u odrasloj dobi, a ponekad može proizaći iz toga što ne znate što osjećate ili ne možete izraziti emocije.

2. Izazovi mentalnog zdravlja

Baš kao što djeca mogu doživjeti simptome depresije i tjeskobe, izazovi mentalnog zdravlja s kojima se suočavaju u djetinjstvu mogu se nastaviti i u odrasloj dobi.

Istraživanje iz 2020. pokazalo je da se odrasli mogu suočiti s raznim izazovima mentalnog zdravlja kao rezultatom emocionalnog zanemarivanja u djetinjstvu, uključujući:

  • depresiju
  • anksioznost
  • poremećaj prehrane
  • suicidalne misli
  • poremećaji osobnosti
  • psihoza
  • Probleme s korištenjem opojnih tvari

Ako imate problema s mentalnim zdravljem, razmislite o razgovoru sa stručnjakom za mentalno zdravlje koji vam može pomoći u liječenju poremećaja mentalnog zdravlja.

3. Poteškoće s oslanjanjem na druge

Ako vam vaši skrbnici nisu pružili siguran prostor da budete ono što jeste ili ste znali da ne možete računati na njih, možda ćete imati problema s povjerenjem i oslanjanjem na druge. Možda ste hiper neovisni i teško ćete tražiti pomoć.

Pretjerana neovisnost nije uvijek loš znak, ali kada pokušavate sve riješiti sami, to vas lako može preplaviti i izolirati od drugih.

4. Problemi u vezama

Emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu može uzrokovati probleme u odnosima. Na primjer, istraživanje iz 2021. pokazuje da oni koji su se u djetinjstvu suočili s emocionalnim zlostavljanjem ili zanemarivanjem obično imaju disfunkcionalne romantične veze u odrasloj dobi.

Autori su također otkrili da ljudi koji su u djetinjstvu iskusili emocionalno maltretiranje imaju naviku da se osjećaju manje sigurnima, imaju poteškoća s povjerenjem u svog romantičnog partnera i nevoljko ulaze u ljubavne veze.

 

Kopirati
Drag cursor here to close