Jednake porodiljne naknade za sve!

Pokrenuta kampanja "Za svako novo srce"

Prava i porodiljne i druge naknade se značajno razlikuju u kantonima diljem Federacije Bosne i Hercegovine.
Lifestyle / Obitelj | 06. 08. 2024. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Westminster fondacija za demokraciju (WFD) je, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, pokrenula kampanju "Za svako novo srce" s ciljem izjednačavanja i harmonizacije pravnih propisa.

"Situacija se drastično razlikuje u 10 županija FBiH, a to značajno utiče na kvalitetu života cijelih obitelji. Tako u Hercegbosanskoj županiji iznos porodiljne naknade za nezaposlene porodilje iznosi tek 100 KM, u Posavskoj županiji 300 KM, a u Zapadnohercegovačkoj županiji 350 KM. U Kantonu Sarajevo ta naknada je viša od 1.200 KM. Osim nejednakosti, porodilje se suočavaju s kašnjenjem isplate naknada. Zbog svega toga, neophodno je uspostaviti pravedniji sistem u kojem će sve porodilje u FBiH imati jednak minimum zagarantiranih prava u ovom segmentu", ističu iz WFD.

Kampanju "Za svako novo srce" provodi WFD u sklopu projekta "Borba protiv govora mržnje i retorike podjela u političkom diskursu", i uz suradnju s grupom kantonalnih zastupnica kako bi prava iz oblasti zaštite majki i majčinstva bila ispoštovana i kako bi se pronašao način za  eliminaciju diskriminacije porodilja na osnovu mjesta prebivališta, visine zarade, ali i statusa u pogledu zaposlenja.

Rezultat te suradnje je i  jedinstvena publikacija "Ka ujednačavanju porodiljnih naknada u kantonima Federacije Bosne i Hercegovine: preporuke i inicijative za unapređenje".  Publikacija daje analizu stanja i pravnog okvira u kantonima FBiH u vezi s porodiljnim naknadama, uz preporuke konkretnih koraka za pojedinačne kantone za unapređenja u ovoj oblasti.

U proteklom periodu održane su radionice sa županijskim zastupnicama, pravnim ekspertima, ali i predstavnicima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Federalnog ministarstva rada, Ureda Ombudsmana za ljudska prava u BiH i drugih relevantnih institucija.

Zaključeno je da  mogućnost da županije svojim propisima uređuju ovu oblast otvora prostor za rast neujednačene pravne prakse i diskriminacije. To naglašava socijalnu nejednakost i dovodi u pitanje efikasnost pronatalitetnih politika.

Ako želite dati svoj doprinos ovoj inicijativi i naporima da se svaka žena osjeća sigurno i podržano u jednoj od najvažnijih faza svog života, pozivamo vas da popunite anketni upitnik na web stranici https://zasvakonovosrce.ba/.

 

Kopirati
Drag cursor here to close