Što mislite?

Znate li što znači naziv makarskog kluba "Makarana"?

Pa, koje je onda pravo značenje riječi "Makarana"?
Lifestyle / Zabava | 09. 07. 2024. u 22:10 L.Č. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljeto, sunce, more, i sol na koži - neizostavni su dijelovi ljetovanja. Tu su i nezaboravni izlasci, a u Makarskoj, u popularnom odredištu za zabavu nalazi se klub "Makarana". No, jeste li se ikada zapitali što znači taj naziv?

Prvo, razjasnimo nedoumice i pogrešne izgovore: ne kaže se Marakana, kao što mnogi misle i izgovaraju. Slavni nogometni stadion se ne nalazi u Makarskoj. Pa, koje je onda pravo značenje riječi "Makarana"?

Podrijetlo imena

Podrijetlo imena krije se u tradicionalnoj dalmatinskoj slastici - torti Makarani. Ova zimska torta se u Dalmaciji poslužuje na svim svečanim prigodama, od krstitki pa sve do proslave Božića i Nove Godine. Torta se reže isključivo u obliku romba, a njen poseban okus oduševljava već stoljećima.

Prije 12 godina, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je tortu nematerijalnim dobrom, čime je stoljetna slastica Makarske i primorja dobila priznanje koje zaslužuje. Ova torta, koja je nekoć oduševljavala i narod i kraljeve, danas je simbol tradicije i kulture ovoga kraja.

Foto: Facebook / Torta Makarana

Dakle, kada sljedeći put posjetite klub "Makarana", sjetite se bogate povijesti i kulturnog naslijeđa koje njegovo ime nosi.

Kopirati
Drag cursor here to close