Iz najveće džezve na svijetu za 7 godina kavu popilo pola milijuna ljudi

Lifestyle / Putujte s nama | 28. 07. 2011. u 08:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vispakova džinovska džezva krajem srpnja ove godine punih 7 godina od obaranja Guinnissovog rekorda i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih čuda, Guinnissovu knjigu.

Prije 7 godina se pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispeklo 650 litara Zlatne džezve i popilo 8000 fildžana kave.

Za 7 godina postojanja džinovska džezva obišla je preko 200 gradova širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, kao što su Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Bihać, Kozarska Dubica, Modriča, zatim Tuzla, Srebrenica, Tešanj, Visoko, Lukavac, Travnik, Zenica, Goražde, Tomislavgrad, Čapljina... Džezva je posjetila zemlje regije i to Hrvatsku, Crnu Goru, te Austriju i Kinu, predstavljajući Bosnu i Hercegovinu na Svjetskoj izložbi Expo 2010.

Kafu, kahvu i kavu za proteklih 7 godina popilo je iz džinovske džezve oko pola milijuna ljudi iz gotovo milijun fildžana. Ispečeno je do sada oko 6000 kg Zlatne džezve iz kojih je napravljeno 60.000 litara kave.

Samo u ovom mjesecu zabilježeno je pet degustacija, a krajem lipnja džezva je 'gostovala' u Sarajevu na poziv Turističkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine povodom otvaranja turističke sezone 2011.

Njeno sljedeće pojavljivanje u javnosti desit će se na Tradicionalnim 445. skokovima sa Starog Mosta u Mostaru koji se održavaju u nedjelju 31.07.2011. godine, kada će se obilježiti punih 7 godina postojanja džinovske džezve i ulaska u Guinnissovu knjigu rekorda.

Kapacitet Vispakove džinovske džezve je 650 litara iz koje se popije oko 8000 fildžana kave. Nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića Baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika, priopćeno je iz Vispaka.

Kopirati
Drag cursor here to close